Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 februari, 2016 - 13:46Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:28

Löfström talade inför transportutskott

Riksdagsledamot Mats Löfström lyfte upp tre sjöfartsfrågor när han i dag deltog i ett möte med en delegation från Europaparlamentets transportutskott.
En av frågorna handlade om fartygens isförstärkningar som gör dem tyngre än fartyg på sydligare breddgrader. Löfström vill att EU tar det i beaktande så att Finland och sjöfarten i Östersjön inte missgynnas när man inför ett system för beräknande av fartygs koldioxidutsläpp.
Löfström talade också om IMO:s planerade konvention om barlastvatten. Han sade att tanken med konventionen är god för fartyg i oceangående trafik, men att den för Östersjön blir extremt problematisk.
- Det finns i dag tre, av IMO typgodkända, lösningar för att möta konventionens krav på att rena barlastvatten. Problemet är att ingen av teknikerna fungerar i Östersjön, sa Löfström, som också tog upp svaveldirektivet som han tycker är viktigt att träder i kraft i hela Europa 2020 för att inte fortsätta snedvrida konkurrensen mellan medlemsländerna.

Reporter: Malin Lundberg
redaktion@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »