Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 februari, 2016 - 14:29Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:27

Missförstånd kring Grelsby

- Det förekommer många missförstånd och felaktigheter i debatten om Grelsby-området. Det säger Patrik Söderman som är tillförordnad överantikvarie vid Kulturbyråns enhet för kulturarvsförvaltning.
Att landskapsregeringen skulle ha framfört önskemål om en K-märkning av Grelsby sjukhus först i samband med den nyligen utställda detaljplanen är ett felaktigt påstående, enligt Patrik Söderman.
- Grelsbys gamla sjukhusbyggnader har varit skyddade med planbestämmelser i delgeneralplanerna från 2005 och 2010, säger han.
General- och detaljplanering är en kommunal behörighet och Kulturbyråns synpunkter är en rekommendation till Finströms kommun, som får bestämma i vilken utsträckning de vill följa dessa synpunkter.
- Synpunkterna syftar till att uppmärksamma och långsiktigt skydda de viktiga kulturhistoriska värden som finns på platsen, inte att vi vill hindra fastighetsägaren från att utveckla området kring gamla Grelsby sjukhus, säger Patrik Söderman.

Reporter: Tomas Tornefjell
redaktion@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »