Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 december, 2017 - 20:30Uppdaterad: måndag, 18 december, 2017 - 20:31
  • En äppelodlare i Haga vill inte ha en ladugård på grannfastigheten eftersom den kan medföra fågelproblem. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Mjölkgård får bygglov trots protest

Kristoffer Lundberg Lantbruksservice som driver en mjölkgård på landskapsägda Haga kungsgård får trots protester från en granne bygglov för att uppföra en ny ungdjursladugård på sina fastigheter Nybacka och Lillbacka i Saltvik Haga.

Det var på byggnads och miljönämndens senaste möte som bygglov gavs för en ungdjursladugård som blir 1472 kvadratmeter stor och som uppförs på en plats där det i dag står en äldre lada som ska rivas.

När man förrättade syn på platsen med de berörda rågrannarna framförde Kristian Karlsson som odlar äpplen på grannfastigheten Östergård att det redan i dag finns stora fågelflockar på Haga kungsgård och att de förstör äppelskörden. Bygger man ytterligare en ladugård kan fågelflockarna växa, och enligt Karlsson förstör fåglarna redan i dag äppel för 10.000 euro per år. Karlsson tycker att ladugården borde byggas på Haga kungsgård, inte fem meter i från Östergård på Kristoffer Lundbergs fastigheter Nybacka och Lillbacka.

Efter synen har Karlsson också skickat en skrivelse till kommunen där han ställer sig kritisk till att gödslet från ungdjuren ska hanteras med en halmbädd som byts en gång i året. Karlsson befarar att avföringen väller ut och hamnar i Saltviksfjärden.

ÅMHM:s sak att granska

Byggnads- och miljönämnden anser att Karlssons anmärkningar hör samman med verksamheten och att de inte bör beaktas vid prövning av bygglovet. Byggnads- och miljöinspektör Erika Gottberg säger till Ålands radio att nämnden beaktar anmärkningar som handlar om själva byggnaden, och sen är det ÅMHM:s sak att granska själva verksamheten, och om gödselhanteringen uppfyller kraven och huruvida fågelproblematiken bör beaktas. På ÅMHM har man ännu inte behandlat ärendet med ungdjursladugården, men ärendet är inkommet och väntar på sin tur.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »