Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 januari, 2015 - 06:08Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:03

Mjölkpriset sänks kraftigt

Avräkningspriset på mjölk till de åländska mjölkgårdarna sänks kraftigt från och med februari. Sänkningen är 11-12 procent och priset på mjölkråvara uppgår efter sänkningen till cirka 35 cent per liter. Enligt Johannes Snellman, vd för mejeriet ÅCA orsakas prissänkningen av det extremt svaga marknadsläget på framförallt den finska och svenska marknaden, ett marknadsläge som uppstått till följd av Rysslands importstopp, långvarig lågkonjunktur och nu senast de finska livsmedelskedjornas priskrig. Mjölkprodukter bjuds nu ut till priser långt under produktionskostnad.
- Det blir en brutal sanering av branschen, säger Trygve Sundblom som är mjölkbonde och styrelseordförande för ÅCA.
Det här är andra gången på kort tid som mjölkpriset sänks. I oktober 2014 sänktes priset på mjölkråvaran med 5 procent. För en medelstor mjölkgård innebär sänkningarna ett intäktsbortfall på cirka 30.000 euro per år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »