Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2017 - 06:02Uppdaterad: torsdag, 16 november, 2017 - 08:45
  • Märta Jansdotter tror att köttproduktionen kan bli hållbar. Foto: Nina Smeds

Modell för hållbar köttproduktion

Köttproduktion behöver inte vara en miljöbov om man gör den på rätt sätt. Det säger Märta Jansdotter som är vd vid svenska Gröna gårdar. Bolaget säljer ekologiskt och gräsuppfött nöt- och lammkött från 40 gårdar. Märta Jansdotter besöker Åland just nu på inbjudan av Ålands livsmedelstrategi.

-Problemet i debatten om köttproduktionen som miljöbov är att kor har använts som ett destruktivt verktyg för att producera kött, mjölk, skinn och andra produkter för att vi vill göra det till ett lågt pris och inte betala för konsekvenserna, säger hon.

När man använder djuren till att även producera biologisk mångfald, mer matjord och välmående ekosystem påverkar de inte miljön på samma sätt enligt Märta Jansdotter.

-Bland annat får vi ett rikt djur- och växtliv om korna får gå på bete ute mycket. Deras bajs är en bra näring för växterna och ökar matjordens fertilitet. De gör mat av det vi inte kan producera människoföda av, exempelvis gräs.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »