Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 juli, 2015 - 06:23Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:41

Modern teknik ska göra sjökorten mer tillförlitliga

Just nu genomförs bottenmätningar av farvattnen kring Åland. Mätningarna har beställts av landskapsregeringen och utförs med ett modernt så kallat multibeamekolod. Mätningarna fungerar genom att ekolodet sänder ut en signal i flera vinklar och 256 mottagare lyssnar av signalen. Det ger en mycket mer heltäckande bild än vad traditionella ekolod kan ge som bara har en mottagare som lyssnar av signalen.

Behovet av mätningarna är stort eftersom en heltäckande mätning av bottendjupet inte har gjorts sedan 1800-talet, då med traditionella lod med snören och vikter. Senare har på det på sina håll gjorts mätningar med ekolod, men inte heller de är lika tillförlitliga som de mätningar som nu genomförs. Arbetet med mätningarna väntas vara klart 2018.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »