• Det var en mörk bild av svenskans situation i Finland som beskrevs på gårdagens partiledardebatt. Foto: Axel Eriksson.
Axel Jonsson (ÅF) och Nina Fellman (S) intervjuas av Axel Eriksson:
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:47, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:50

Mörk bild målades upp gällande svenskan

I går arrangerades en partiledardebatt av Ålands framtid där alla lagtingspartier deltog. Och det var en ganska mörk bild som målades upp gällande svenskans situation i Finland.

”Garanteras Ålands språkskydd i ett allt mer finskspråkigt Finland?” var temat för debatten. Axel Jonsson från Ålands framtid önskade att man skulle agera mer proaktivt gentemot Finland i frågan.

- Vi ser en kraftig försämring av det svenska språkets ställning i Finland i dag, ska vi från åländsk sida få gehör för våra problem och se till att Åland förblir svenskspråkigt framöver måste vi ta till tuffare åtgärder mot Helsingfors, menar han.

Förslag på skärpta åtgärder var bland annat att bokföra brott mot självstyrelselagen och JO-anmäla dessa. Nina Fellman, socialdemokrat, menade att det finns tillfällen då hårdare ton är befogad men att man inte alltid kan rusta för strid

- Vi måste minnas att vi har vänner i Helsingfors också, säger hon.

Hon menade även att frågan är svår att lösa på Åland och att vårdreformen kan vara ett problem.

- Om Åland ska kunna upprätthålla svenskan så måste Finland också förbli ett tvåspråkigt land. Vårdreformen utgör ett hot mot svensk service, säger hon.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på Varubodens butik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.