Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:47Uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:50
  • Det var en mörk bild av svenskans situation i Finland som beskrevs på gårdagens partiledardebatt. Foto: Axel Eriksson.

Mörk bild målades upp gällande svenskan

I går arrangerades en partiledardebatt av Ålands framtid där alla lagtingspartier deltog. Och det var en ganska mörk bild som målades upp gällande svenskans situation i Finland.

”Garanteras Ålands språkskydd i ett allt mer finskspråkigt Finland?” var temat för debatten. Axel Jonsson från Ålands framtid önskade att man skulle agera mer proaktivt gentemot Finland i frågan.

- Vi ser en kraftig försämring av det svenska språkets ställning i Finland i dag, ska vi från åländsk sida få gehör för våra problem och se till att Åland förblir svenskspråkigt framöver måste vi ta till tuffare åtgärder mot Helsingfors, menar han.

Förslag på skärpta åtgärder var bland annat att bokföra brott mot självstyrelselagen och JO-anmäla dessa. Nina Fellman, socialdemokrat, menade att det finns tillfällen då hårdare ton är befogad men att man inte alltid kan rusta för strid

- Vi måste minnas att vi har vänner i Helsingfors också, säger hon.

Hon menade även att frågan är svår att lösa på Åland och att vårdreformen kan vara ett problem.

- Om Åland ska kunna upprätthålla svenskan så måste Finland också förbli ett tvåspråkigt land. Vårdreformen utgör ett hot mot svensk service, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »