Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 juni, 2017 - 10:31
  • Så här skulle Bruson Invest vilja bygga på tomten i hörnet Strandgatan-Villagränd. Illustration: Stadsarkitektkansliet.
  • Både kulturbyrån och stadsarkitekten menar att de befintliga byggnaderna på tomten har högt arkitektoniskt och kulturhistoriskt värde. Foto: Stadsarkitektkansliet.

Nämnd vill se 4,5 våningar

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn vill se ett hus med fyra och en halv våning och ett hus med tre och en halv våning på tomten i hörnet Strandgatan-Villagränd.

Efter långa diskussioner och en omröstning gav nämnden i går stadsarkitektkansliet i uppdrag att ta fram ett förslag till ändrad stadsplan för tomten där Bruson Invest vill bygga nytt.

Inför mötet hade kulturbyrån lämnat in ett utlåtande om att rivningsförbud borde formuleras för att skydda de nuvarande byggnadernas arkitektoniska- och kulturhistoriska värde. Stadsarkitekten Sirkka Wegelius förslag var att huset på tomtens nordöstra hörn skulle k-märkas och att tre och en halv våning skulle godkännas på tomtens nordvästra hörn, och två våningar på det sydöstra hörnet. Men det förslaget röstades alltså ner.

I augusti är det meningen att stadsarkitektkontoret ska kunna presentera ett detaljplaneutkast för nämnden och därefter ska samrådsmöte hållas. I augusti ska också detaljplaneförslaget för Rönnbergs torg presenteras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »