Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 oktober, 2017 - 15:06
  • Forskare Siv Sandberg. Arkivfoto: Nina Eriksén

Ny kommun kan bli dyrare

Att slå samman kommuner kan innebära att kostnaderna blir högre i den nya kommunen.

Nästa vecka presenterar forskaren Siv Sandberg sin utredning om en sammanslagning av Finström, Sund och Geta, och säger i dag i en kommentar om en utredning från Vatt, statens ekonomiska forskningscentral, att en sammanslagning kan driva upp kostnaderna till en början. Det var i dag som forskare från Vatt offentliggjorde sin utredning av de 32 kommunsammanslagningar som gjordes för sex år sedan, år 2009. Utredningen visar att de nya kommunernas utgifter utvecklades på nästan samma sätt som i andra motsvarande kommuner. Sammanslagningarna sparade alltså inga pengar. Utredningen visar också att servicen centraliserades när det gäller social- och hälsovården som utredarna kopplar till att de mindre, perifera, kommunerna fått svagare representation i de nya storkommunerna. Siv Sandberg menar ändå att tidspannet på sex år kan vara för kort, eftersom gamla anställda hade fem års anställningstrygghet, och utredningen tar inte heller i tillräckligt hög grad hänsyn till faktorer som ny lagstiftning, i det här fallet krav på större enheter för hälso- och sjukvården.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »