Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 juni, 2017 - 16:24Uppdaterad: torsdag, 22 juni, 2017 - 17:01
  • ÅMHM har tagit i bruk en snabb metod för att avgöra om alger är giftiga. Arkivfoto: Tua Åström

Nytt test för gift i alger

ÅMHM har tagit i bruk en ny metod som mäter hur hög halt av microcystin det finns i vatten. Microcystin är giftet som kan producera cyanobakterier, mer känt som blågröna alger.

Biologen Nina Rosenback-Holmström berättar att detta är en snabb metod som har fungerat väldigt bra hittills. Metoden rekommenderas när man misstänker att vatten innehåller för höga halter av microcystin. Det kan röra sig om exempelvis bevattningsvatten eller dricksvatten. Testet görs genom att man bokar en tid hos ÅMHM Laboratoriet och sedan fyller en flaska med vatten och för den till laboratoriet.

Även badvatten kan skickas in, men Nina Rosenback-Holmström menar att detta inte alltid är nödvändigt.

- Ser vattnet väldigt grumligt och missfärgat ut så ska man ju inte simma där, och det gäller ju både människor och djur, berättar Nina Rosenback-Holmström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »