Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 september, 2016 - 05:53Uppdaterad: torsdag, 29 september, 2016 - 09:55

”Obehagliga bilder på cigarettpaket har effekt”

Nu finns tobaksaskar med bilder på döda människor, svartnade kroppsdelar och folk som hostar blod också på Åland. De har funnits en längre tid i ett antal olika länder och orsaken till att bilderna införs är ett strängare EU-direktiv.

- Bilderna har en avskräckande effekt, forskning från andra länder visar att färre börjar röka efter att man infört bilderna på tobakspaket. Det menar Isabel Blomqvist från projektet Rökfritt Åland. Hon säger att människor lättare tar till sig bilder än enbart varningstexter.

Egan Söderholm, ålänning bosatt i Australien, säger att bilderna haft god effekt där de nu funnits i två år.

- Jag tycker absolut att bilderna som finns på tobaksaskar haft avsedd effekt. Visst gnälldes det i början men det är väldigt sällan man ser någon röka och rökning har också förbjudits nästan överallt, säger Egan Söderholm.

Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »