Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 juni, 2015 - 16:53Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:42

Ökat tryck mot Åland

Om Finland söker NATO-medlemskap på grund av yttre hot gör man det till priset av Ålands demilitarisering. Det menar landshövding Peter Lindbäck. Det finns skäl att ta upp det tryck som nu finns mot den åländska demilitariseringen med republikens president. Det säger lantrådet Camilla Gunell till Ålands Radio, med anledning av de senaste dagarnas uppmärksamhet som riktats mot en rysk militärövning i vintras där bland annat en invasion av Åland skall ha ingått.

Uppgifterna om militärövningen kommer från den amerikanska tankesmedjan Cepa, Center for European Policy Analysis. Den beskriver sig själv som oberoende, men finansieras bland annat av det amerikanska försvarsdepartementet och amerikanska vapentillverkare, enligt uppgifter i Dagens Nyheter i går. Det finns således ett amerikanskt tryck mot den åländska demilitariseringen som uppfattas som ett militärt vakuum i Östersjön.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »