Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 september, 2017 - 14:27
  • Hur allmänna vattenområden ska få användas är en oklar fråga. Arkivfoto.

Oklart om allmänna vattenområden

Vem ska få använda landskapets allmänna vattenområden och för vilken verksamhet? Det är frågor som politikerna förväntas fatta någon form av principbeslut om.

Frågan har aktualiserats i och med att två ansökningar om fiskodlingar på allmänt vatten lämnats till landskapets fastighetsverk. Fastighetsverkets vd Stefan Rumander konstaterar att endast vatten som har en fastighetsbetckning förvaltas av dem och att ansökningarna därför förts över till landskapets fiskeribyrå. Enligt byråchef Jenny Eklund-Melander saknas regler för hur allmänna vattenområden ska användas.

-Vi önskar ett politiskt beslut om vilka principer som ska gälla och vad man anser att de allmänna vattenområdena kan användas till, säger Jenny Eklund-Melander.

Enligt henne finns samtidigt ett EU-direktiv om havsplaner som bör implementeras och därtill pågår en revidering av vattenlagen.

-Nuvarande vattenlag har inte gett utrymme för nya odlingstillstånd eftersom nya tillstånd inte kan godkännas om det inte går att påvisa att verksamheten inte har några negativa miljöeffekter, säger Jenny Eklund-Melander.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »