Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 juni, 2015 - 15:23Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:42

Olika åsikter om hotet mot Åland

Ålands demilitarisering är i fara om Finland i ett krisläge skulle se sig tvingat att gå med i försvarsalliansen Nato. Lagtingsledamot Harry Jansson, centern, håller med landshövding Peter Lindbäck som i Ålands Radio i fredags framförde den farhågan.

Debatten om Ålands ställning har tagit fart efter den amerikanska tankesmedjan Cepas rapporterat att Ryssland i vintras övade på att inta Åland och Gotland.

Men vice talman Roger Jansson, moderat, håller inte med och menar att Nato mycket väl kan respektera Ålands demilitarisering, eftersom man gör det när det gäller några grekiska öar och Svalbard i Ishavet.

Roger Jansson pekar också på att Åland inte har den strategiska betydelse i ett krisläge som vissa låtit påskina i debatten, men däremot kunde få det om Åland skulle få militära anläggningar och installationer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »