Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 september, 2017 - 06:16Uppdaterad: onsdag, 27 september, 2017 - 06:18

Omdebatterat avlopp byggs ut

Snart är det byggstart vad gäller en omdebatterad avloppslinje i Lagmansby och Bertby i Saltvik.

 Projektet har pågått sedan 2013 då tekniska nämnden föreslog att kommunen inte skulle genomföra utbyggnaden på grund av höga bygg- och driftskostnader. Ärendet återremitterades till nämnden både under 2014 och 2015 och nämnden fortsatte efter kompletterande utredningar att föreslå att ärendet skulle läggas ner på grund av kostnaderna.

Ärendet var sedan en vända till kommunfullmäktige som enhälligt beslöt att projektet skulle genomföras, och i januari antog fullmäktige en budgetändring där nettokostnaden för projektet var drygt 111.000 euro. När man jobbade vidare märkte tekniska nämnden att nettokostnaden blir högre, drygt 200.000 euro, så återigen föreslog man att projektet skulle läggas ner. Men kommunstyrelsen föreslog att projektet genomförs och nu har fullmäktige efter omröstning godkänt kostnadsökningen.

Besvärstiden för fullmäktiges beslut har ännu inte gått ut, men avsikten är enligt kommuningenjör Lars-Erik Danielsson att starta bygget innan årsskiftet. Knappt hälften av de 26 fastigheterna i det aktuella området har sagt att de vill ansluta sig till avloppsledningen när den är färdig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »