Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 september, 2016 - 14:14Uppdaterad: onsdag, 21 september, 2016 - 08:41

Palliativ mottagning glad vårdnyhet

Ett stort steg framåt för den palliativa vården på Åland, från en bottennotering internationellt till nära toppen. Det betyder den relativt lilla satsning som ÅHS nu gör på en palliativ dagmottagning med en läkare och två sjukskötare. Det tycker i alla fall en av sjukskötarna, Annika Kowalewski, som ser flera fördelar för de patienter vars sjukdom gått så långt att botande behandling inte längre fungerar.

- Problemet har hittills främst berört cancerpatienterna som fått lämna onkologen och hänvisas till hälsocentralen där det kunnat få vänta så länge att de istället har blivit hänvisade till akuten. Här får de hjälp dagtid av personal som känner till deras sjukdom och vi vill gripa in i ett tidigare skede, innan patienterna mår dåligt, säger Annika Kowalewski.

Den nya palliativa mottagningen vid den geriatriska kliniken öppnar om en vecka, den 15 september.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »