Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 05:43
  • Patricia Wiklund är projektledare för pilotprojektet för ett hållbart livsmedels-Åland med cirkulär ekonomi. Foto Nina Smeds

Pilotprojekt för hållbart matsystem

Åland ska bli pilotmodell för ett hållbart matsystem. Projektet är ett sidospår till den åländska livsmedelsstrategin, men betalas av jord- och skogsbruksministeriet.

-Det är också ett pilotprojekt för ministeriet där man vill ha helt nya koncept och idéer hur man ska bygga upp nya matsystem som bygger på cirkulär ekonomi. Åland är en bra plats eftersom det är litet och avgränsat och här finns olika sorts livsmedelsproduktion som är färdigt utarbetet i liten skala, säger Patricia Wiklund, projektledare för livsmedelsstrategin.

Om projektet lyckas flyttar man över modellen till fastlandet så att någon annan region kan prova på den. Hela livsmedelsproduktionen involveras och nu har man kartlagt vilka resurser som finns. I början av nästa år sätts vissa projekt igång.

-Det är inte traditionellt uppdelat i kött- eller mjölkproduktion. Ett åländskt exempel är fiskrenset som är en överloppsprodukt som saknar mervärde. Då kan man se om det kan användas som diesel, som foder eller något annat, säger Patricia Wiklund.

Projektet pågår till slutet av 2018.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »