Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 oktober, 2015 - 11:07Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:27

Policy för Ålands status

”Landskapet anser att demilitariseringen och neutraliseringen ska upprätthållas och dess giltighet kontinuerligt hävdas oavsett förändringar på det säkerhetspolitiska planet, nationellt eller internationellt.” Så står det i den policy för Ålands demilitarisering och neutralisering som landskapsregeringen nu antagit som en handbok för landskapets myndigheter. Det var för två år sedan som ett förslag till policy togs fram på tjänstemannanivå av bland andra europarättschef Michaela Slotte. Lagtinget har behandlat förslaget politiskt, främst i självstyrelsepolitiska nämnden. Policyn ger också en bakgrund till Ålands status, samt en diskussion om hur den skall möta framtiden. Policyn för Ålands demilitarisering och neutralisering finns än så länge bara som bilaga till beslutet den 1 oktober. Eventuellt trycks den och översätts till andra språk, men något sådant beslut är inte taget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »