Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 november, 2017 - 07:22Uppdaterad: onsdag, 1 november, 2017 - 07:51
  • Polisföreningen vill inte att pensionåldern för poliserna höjs. Arkivfoto: Ida Jansson.

Poliser vill inte ha höjd pensionsålder

Ålands polisförening vill inte att polisernas pensionsålder ska höjas, vilket föreslås i en lagändring som är på väg till lagtinget.

I ett meddelande som skickats till partierna och medierna på Åland skriver polisföreningen att polisarbetet är både fysiskt och psykiskt krävande, och man tror det i längden blir dyrare för samhället om pensionsåldern höjs. Sjukfrånvaron ökar och fler tjänster behövs eftersom fler i personalstyrkan inte kommer vara fysiskt kompetenta att utföra utrycknings- och alarmverksamhet, skriver föreningen, och man påpekar att polisen redan har svårt att attrahera personal för utrycknings- och alarmverksamheten och att man därför arbetar övertid så gott som varje vecka.

Kortare liv

Polisföreningen påpekar också att skiftesarbete är ohälsosamt, och att pensionerade poliser därför sannolikt får ett kortare liv än övriga tjänstemän inom landskapet. Man skriver också att samhället blir den stora förloraren, dels rent ekonomiskt och dels för att äldre poliser får en nedsatt funktionsförmåga och sämre respons och effektivitet.

Dagens regler

I dag kan vissa poliser gå i pension redan vid 58 års ålder och avgångsåldern, alltså när man senast måste gå i pension, är nu 60 för manskapet och 63 för befäl. De reglerna borde kvarstå, anser polisföreningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »