Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 oktober, 2016 - 13:27Uppdaterad: tisdag, 18 oktober, 2016 - 14:15
  • Åland förutsätter att Finland driver frågan om en åländsk EU-parlamentsplats när Storbritannien lämnar unionen. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Räknar med Finlands hjälp i EU

Landskapsregeringen utgår ifrån att att frågan om en åländsk plats i Europaparlamentet aktivt drivs av Finland i de interna EU-förhandlingarna när Storbritannien lämnar unionen.

Det skriver landskapsregeringen i ett brev till statsrådets EU-sekretariat. Argumenten för en parlamentsplats gås igenom ännu en gång och från åländsk sida påminner man om att riket i olika omgångar bekräftat det berättigade i att Åland får en egen representation i Europaparlamentet och att Finland lovat driva frågan. Hittills har det inte lyckats och Finland har heller inte velat ge en av sina platser till Åland. Ifall det blir en omfördelning av Storbritanniens 73 platser kan det finnas en öppning för Åland. Det kan också bli så att dessa platser dras in och parlamentsplatserna minskar från 751 till 678.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »