Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 juni, 2016 - 10:31Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:15

Rapportera tumlare

Miljöministeriet vill även i år ha in observationer om tumlare. Tumlaren, som är akut hotad, är den enda valart som påträffas i Östersjön. Den är cirka 1,5 meter lång och känns igen på en låg, trekantig ryggfena. Den håller oftast huvudet under vattenytan när den simmar och den trivs nära kusten i grunda havsområden.

Under åren 2011-2014 gjordes, med hjälp av akustiska detektorer, 14 bekräftade observationer de finska territorialvattnen. Merparten av dem gjordes söder om Åland och i de södra delarna av Skärgårdshavet. Från och med 2001, då miljöministeriet inledde den årliga kampanjen för tumlarobservationer, har 63 observationer registrerats.

Tumlarpopulationen består av cirka 500 individer och det största hotet mot dem är att bli bifångst vid fiske. Observartioner rapporteras enklas med en blankett som finns på miljöministeriets webbplats.

Reporter: Bengt Hannus
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »