Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 februari, 2016 - 05:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:27

Rätt värmepump viktigt

Allt fler husägare väljer att installera någon form av värmepump. Det finns flera olika typer att välja på med olika pris och prestanda. Conny Häger, som är teknisk chef på HP kyla och värme, säger att priset bland annat avgörs av värmepumpens verkningsgrad och livslängd.
- En luftvärmepump, som är den billigaste lösningen, har en livslängd på ungefär 10 år. För bergvärme räknar med en livslängd på 25 år, men det är också den dyraste lösningen, säger Conny Häger.
Allt fler husägare har fått upp ögonen för solenergi som ett komplement till andra energikällor och Jerker Johansson som driver JFS el och energi tror att allt fler kommer att satsa på solceller i framtiden.
- Med ett system som är rätt dimensionerat har man mycket att vinna på att använda solceller för eget bruk, men det låga elpriset för att det inte lönar sig att överproducera el och sälja det vidare, säger Jerker Johansson.

Reporter Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »