Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 april, 2017 - 13:32Uppdaterad: tisdag, 4 april, 2017 - 15:12

Rättegång mot Rosellas befälhavare

Idag hölls rättegång mot en befälhavare på Viking Lines M/S Rosella som stod åtalad för underlåtenhet att se till att fartyg är i sjödugligt skick. Det var den 6 februari 2015 som Rosella avgick från Mariehamn med olåst bogvisir på grund av ett fel i hydrauliken och det åtgärdades ungefär 50 minuter efter avgång.

Åklagaren Peter Rikberg menar att brott begåtts eftersom bogvisiret inte stängdes helt och gick i lås innan färjan lämnade hamnen.
Befälhavarens försvarare Lena Laitinen sade att så här har alltid gjorts när Rosella lämnar kajen och att trafikverket, Trafi, inte haft några synpunkter på det före den här händelsen uppmärksammades. Numera stängs bogvisiret när fartyget ligger vid kajen efter att Trafi påpekat detta.

Laitinen påpekade flera gånger att M/S Eckerö fortfarande gör på det sättet när hon avgår från Grisslehamn. Glipan som uppstod när bogvisiret inte gick helt fast var cirka fem centimeter och utanför Kungsö i Jomala var felet åtgärdat och bogvisiret låst. Åklagaren yrkar på dagsböter för befälhavaren medan försvaret hävdar att han ska frikännas eftersom dom anser att något brott inte har begåtts.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »