Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 16:18
  • Man borde prata med Folkhögskolans direktion om hur rektorsbostaden kunde utnyttjas, anser Centern. Arkivfoto.

Rektorns bostad viktigt kulturarv

Försäljningen av den gamla rektorsbostaden vid Ålands folkhögskola i Finström har blivit en viktig självstyrelsepolitisk fråga om man får tro debatten i lagtinget i dag.

Centern, med Veronica Thörnroos i spetsen, motsätter sig en försäljning, innan det förts en ordentlig dialog med skolans direktion om hur rektorsbostaden kunde utnyttjas. Förslaget i landskapsregeringen tilläggsbudget om fullmakt till Fastighetsverket att sälja rektorsbostaden vid Folkis, har fått centerns Veronica Thörnroos att reagera, särskilt som Fastighetsverket inte diskuterat med skolans direktion. Men också direktionsmedlemmen och socialdemokratiske lagtingsledamoten Göte Winé uttalade bekymmer i frågan.

- Det är svårt för skolan att ha visioner om byggnaden när money talks, sade han.

Folkhögskolan betalar 760.000 euro per år i internhyra till landskapets fastighetsverk, nästan hälften av den totala budgeten för skolan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »