Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 januari, 2017 - 11:50Uppdaterad: måndag, 16 januari, 2017 - 13:31
  • Utredaren Carolina Sandell och kansliminister Nina Fellman (S) presenterade i dag ännu en pusselbit i kommunreformen. Foto : Ulf Weman

Rikslag för ny åländsk kommunstruktur

Finlands grundlag utgör inget hinder för att slå samman åländska kommuner, däremot är bara en kommun på Åland ett osäkert kort.

Landskapsregeringen har två vägar att gå, antingen genom att låta lagtinget stifta en lag om hur många kommuner som skall finnas, eller att använda rikets lag från 2009 med vissa modifieringar, som innehåller mera morot än piska för kommunerna. I dag presenterades ännu en utredning i kommunfrågan.

Utredaren Carolina Sandell har sett på de lagliga förutsättningarna, vilka är goda, men man måste politiskt också bestämma sig om det upplevda handlingsutrymme som finns. Där är det viktigt att ekonomiska incitament och entydiga direktiv med fastställda slutdatum finns med, skriver Carolina Sandell. Kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, betonar att man inte fattat det politiska beslutet i kommunindelningsfrågan ännu. Det görs i mars.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »