Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 11:41
  • Det är störst konkurrens om fiskarterna som fångas vid kusten, till exempel abborrarna. Säl och skarv äter lika mycket fisk som fiskarna vid kusten fångar. Arkivfoto.

Säl och skarv fångar lika mycket som kustfiskarna

Människan fångar 700.000 ton fisk per år i Östersjön, sälarna äter 100.000 ton fisk och fåglarna lika mycket. De siffrorna har forskare från bland annat Stockholms universitet och Åbo Akademi kommit fram till i en gemensam studie.

Studien gjordes enligt ett pressmeddelande från Åbo Akademi för att ta reda på hur de fiskätande djuren påverkar fiskbestånden i Östersjön, mot bakgrund av den laddade debatt som förs om detta i Finland och Europa.

Kustfisket mest påverkat

När det gäller strömming, skarpsill och torsk fångar människan 650.000 ton per år, sälarna 60.000 ton och fåglarna 30.000 ton. Djurens effekt på havsfisket av dessa fiskarter är alltså inte så stor, men däremot är konkurrensen stor om abborre, gädda, gös, havsöring, lax, sik och siklöja som är de viktigaste arterna för det småskaliga kustfisket. Av dessa arter äter säl och skarv ungefär lika mycket som människan fångar.

Effekter måste beaktas

Baserat på resultaten tycker forskarna att sälarnas och fåglarnas effekter på fiskbestånden måste beaktas i fiskeriförvaltningen.
- Om fiskbestånd minskar under en acceptabel nivå, måste man överväga ett minskat uttag genom fiske, och genom säl och fågel, skriver Åbo akademi i sitt pressmeddelande.

I Åland i dag i eftermiddag hör vi mer om detta.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »