• Nils Torvalds tror att Ålands chans att få en EU-parlamentsplats ökar om man samarbetar med andra minoriteter. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.
EU-parlamentariker Nils Torvalds intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Publicerad: tisdag, 23 maj, 2017 - 05:42

”Samarbete med minoriteter kan ge EU-parlamentsplats”

Ålands chans att få en plats i EU-parlamentet kan öka om man lyckas göra gemensam sak med Europas övriga minoriteter och självstyrande områden. Det menar europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) som just nu besöker Åland.

- Det är ingen fråga som man löser snabbt, utan det så kallade övergångsavtalet i samband med Brexit-förhandlingarna tar kring två år och hela processen gissningsvis fem till sex år. Men jag är med och driver projektet Minority SafePack inom EU som ska tvinga kommissionen att komma med ett lagförslag som stipulerar vilka rättigheter minoriteter i Europa ska ha. Jag tror att det är via det här arbetet som Åland och andra minoriteter kan få chans att få plats i EU-parlamentet, efter de 73 lediga platserna som uppstår efter Brexit, säger Nils Torvalds.

En längre intervju med Nils Torvalds kommer i Åland idag i eftermiddag.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.