Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 februari, 2016 - 15:16Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:29

"Sipilä måste förklara sig"

Nu måste statsminister Sipilä komma till Åland och förklara sig. Ett finländskt handslag håller tydligen inte men vårt står fast. Det var hårda ord från landskapsregeringens sida när man på eftermiddagen offentliggjorde det brev man fått från den finländska regeringen. Finland deltar inte i produktionsstödet för vindkraft på Åland, vilket man lovat tidigare. Brevet är undertecknat av ålandsminister Anne Berner, men hon fick däremot beröm för att hon in i det sista försökt lösa frågan till landskapets fördel. Men hon fick inte resten av riksregeringen med sig.

- Jag är väldigt besviken och arg över att det gick så här. Vi har lagt ner en enorm arbetsbörda under flera år för det här, säger miljöminister Camilla Gunell.

Finansminister Mats Perämaa tror pengarna, 60 statliga miljoner euro fördelat på 12 år, spelat en roll, men det är ändå små pengar för staten.

- Landet har ett ansvar för självstyrelsen, man kan inte behandla den hur som helst, säger han.

Det är nu upp till riksregeringen att återställa det rubbade förtroendet, menar man från åländsk sida nu.

Reporter: Ulf Weman
redaktion@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »