Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 november, 2017 - 13:03Uppdaterad: torsdag, 2 november, 2017 - 13:29
  • Skärgårdskommunerna tycker att deras invånare har rätt att få tandvård utan att behöva åka till fasta Åland. Foto: Malin Lundberg.

Skärgården ryter till om tandvård

Nu ryter skärgårdskommunerna till om den ambulerande tandvården som inte besökt dem under 2017.

I en skrivelse till styrelsen för Ålands hälso- och sjukvård och landskapsregeringen skriver kommunerna att det är oacceptabelt att skärgårdsbor behandlas annorlunda än andra ålänningar.

- Barnen ska inte behöva missa en skoldag, kommunen ska inte behöva organisera resor till tandvården och de äldre som har svårt att ta sig till fasta Åland ska kunna få tandvård på lika villkor, skriver kommunerna.

Kommunerna menar att det ÅHS sparar på att inte komma till skärgården i stället blir en kostnad för individer och aktörer i skärgårdskommunerna.
- Totalekonomiskt blir det närmast ett nollsummespel men landskapet skjuter kostnaderna på någon annan, skriver kommunerna.

Skärgårdskommunerna skriver också att man förväntar sig att ÅHS i kommande budget slår fast att den ambulerande tandvården ska besöka skärgårdskommunerna åtminstone en gång om året.
- Allt annat är att diskriminera skärgårdens invånare, skriver de.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »