Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 december, 2017 - 15:12
  • Centerns Harry Jansson slog larm om risk för höjda fastighetsskatter. Arkivfoto: Malin Lundberg

Skattechock synas av regeringen

Landskapsregeringen tar nu itu med frågan om de chockartade höjningar av fastighetsskatten som markägare kan drabbas av. Skattebyrån kallas till ett möte och det kan bli aktuellt att ändra den åländska lagen om fastighetsskatt. Det är centerns lagtingsledamot Harry Jansson som slagit larm.

- Hur kan skattemyndigheten med några dagars varsel göra en ny tolkning av markinnehav, så att värdelöst impediment blir tomtmark, så att markägare kan drabbas av upp till 60-faldig höjning av fastighetsskatten, undrade han i lagtinget i dag när en annan ändring av lagen var uppe till diskussion.

Finansminister Mats Perämaa, liberal, svarade att frågan utreds som bäst. Han vill inte spekulera vilka åtgärder som måste vidtas för att lindra effekterna av skattemyndighetens omtolkning, men en lagändring kan bli nödvändig. Frågan om fastighetsskatten bordlades en vecka för att landskapsregeringen skall hinna utreda saken närmare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »