Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 december, 2016 - 14:07Uppdaterad: fredag, 9 december, 2016 - 11:09

Skeptisk till förslag om räddningslag

Förslaget till lag om en gemensam räddningsmyndighet upplevs som problematiskt på många sätt. Det menar kommunstyrelsen i Finström som skickar sina åsikter till kommunförbundet som ger det slutliga utlåtandet till landskapsregeringen.

Finström skriver att det inte är självklart att lagstiftaren, med tanke på den kommunala självstyrelsen, kan tvinga kommuner att ingå i en gemensam nämnd där det dessutom i lag regleras vilken kommun som ska stå värd för samarbetet och att tillgångar ska överlåtas utan att lagförslaget innehåller konsekvensbedömningar för kommunerna. Den gällande principen om att hålla isär myndighetsutövning och tillsyn från operativ drift äventyras, skriver Finström.

Kommunen menar också att det finns en risk att de frivilliga brandkårernas framtida verksamhetsförutsättningar påverkas om myndighetsutövning och tillsyn integreras fullt ut med räddningsverket i Mariehamn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »