• Från rikshåll har man redan i flera år velat begränsa den åländska postens och företaget Pectus gränshandel med lågvärdesförsändelser. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 4 januari, 2017 - 10:46

Skeptisk till nya momsregler

Förslaget att slopa momsundantaget för lågvärdesförsändelser till EU måste utredas mera. Det anser landskapsregeringen i ett utlåtande till finansministeriet i Helsingfors.

Det finns en risk att det blir konsumenten som får bära de ökade kostnaderna och den sämre kvalitén på transporterna med längre leveranstider, skriver landskapsregeringen, som nu tagit officiell ställning till EU-kommissionens förslag om ändrade momsregler. Frågan är känslig i relationen med riket där man från rikshåll redan i flera år velat begränsa den åländska postens och företaget Pectus gränshandel med lågvärdesförsändelser. Även om Åland inte har behörighet när det gäller mervärdesskatten, anser landskapsregeringen att frågan har särskild betydelse för landskapet.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.