Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 september, 2017 - 15:31Uppdaterad: måndag, 18 september, 2017 - 16:05
  • Skogsägaren Ture Sandholm och miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson granskade Fifax utsläpp i vintras. Foto: Ulf Weman

Skogsägare beskyller Fifaxutsläpp för skogsdöd

Ture Sandholm slog larm redan i juni 2016 om utsläpp av saltvatten i hans skog från den landbaserade fiskodlingen Fifax i Eckerö. Då fick man stopp på utsläppet men enligt Ture Sandholm rinner det ut mindre mängder fortfarande.

-När jag kom dit för några veckor sedan såg jag att träden mådde dåligt, de hade blivit dränkta, säger Ture Sandholm.

Sandholm polisanmälde utsläppet 2016 men har inte hört något mera sedan dess. Han är besviken på att anmälan inte lett till något och att ÅMHM inte följer upp ärendet, trots att de själva konstaterat att det är saltvatten som runnit ut i skogen.

Nu måste en hektar skog avverkas i brådskande ordning för att inte ruttna bort och det krävs stora åtgärder i området för att ny skog ska kunna växa där. Ture Sandholm känner sig hjälplös som rågranne till en sådan storsatsning.

-Redan i byggnadsskedet skrev jag till byggnadstekniska nämnden att jag ville att allt vatten skulle pumpas bort, då hade det här inte hänt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »