Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 oktober, 2016 - 12:23Uppdaterad: fredag, 28 oktober, 2016 - 12:25

Steg framåt för nya självstyrelsen

Det togs ett stort steg framåt vid Ålandskomitténs möte i går i Helsingfors för att det ska bli lättare för Åland att ta över ny behörighet när den nya autonomin träder i kraft år 2022.

En innovation, kallar kommitténs vice ordförande Gunnar Jansson det nya förslaget. Han är mycket nöjd över att kommittémedlemmarna i går accepterade ett förslag från presidiet att lagstiftningen om Ålands självstyrelse, som är rikslagar av grundlagskaraktär, får en ny tredje del vid sidan om självstyrelselagen och jordförvärvslagen, nämligen en behörighetslag för Åland.

En ny tredje lag

- Det blir en operativ lag där de så kallade listorna ingår, det vill säga först vilka områden som är rikets kärnområden, sedan den så kallade A-listan med områden som lagtinget självt får bestämma att ta över, och den så kallade B-listan med områden som lagtinget tillsammans med riksdagen bestämmer att landskapet tar över, förklarar Gunnar Jansson.

”Enkelt förfarande”

Och just överföringen av områden från riket till Åland kan ske genom ett så kallat enkelt förfarande i den nya föreslagna behörighetslagen. Det vill säga, det behövs inte 5/6-dels majoritet i riksdagen för att ta över områden på B-listan, eller val emellan besluten som i de två övriga lagarna.

Lättare hänga med

- Det här gör det betydligt lättare för självstyrelsen att hänga med i tiden, utan att behöva ändra i självstyrelselagen som ju beskriver Ålands status och hela det grundläggande systemet. Den skall inte behöva ändras, förklarar Gunnar Jansson.

Ekonomin i nya lagen

Till den nya behörighetslagen förs också frågan om självstyrelsens finansiering, ekonomin, det som tvisten mellan rikets och Ålands representanter i Ålandskommittén handlar om, och som fick frågan att bordläggas vid mötet den 11 oktober. Frågan om ekonomin tas upp på mötet i december.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »