Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 oktober, 2017 - 12:23
  • Ms Rosella är uppbokad hela dagen för en internationell övning. Foto: Viking Line

"Storm" - övning på Ålands hav

Just nu pågår en stor internationell insatsövning på havet mellan Sverige och Finland. Bland annat är Rosella uppbokad hela dagen för ändamålet

 Nio europeiska länder, bland annat Sverige och Finland, är inblandade genom organisationen Atlas. Övningen går under namnet Storm och man ska öva ett attentat av något slag till sjöss. Stefan Hector är insatsledare från den svenska polisen.

-Syftet med övningen är att göra de deltagande länderna starkare mot terror och andra brottsliga ingrepp. Vi får också se vad som behöver utvecklas ytterligare i Europa och dela kunskaper med varandra, säger han.

Det är en tillämpad övning, dvs inget är tillrättalagt, vilket är relativt ovanligt i Europa att man övar så pass krävande och svårt.

-Det här är en övningsserie som startade för 10 år sedan. En sak att planera och förbereda. Det man klarar av och inte klarar av ser man först när man övar tillämpat, säger Stefan Hector.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »