• Klas- Erik och Bo Sandberg är upprörda över övergödningen i deras vik i Lemland. Foto Nina Smeds
Klas-Erik och Bo Sandberg intervjuas av Nina Smeds
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 05:54, uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 09:30

Stugägare kritiska mot fiskodlingar

Klas-Erik och Bo Sandberg vill ha åtgärder från landskapsregeringen för att få slut på övergödningen av stränderna och havsbotten.

De har varsin stuga på holmen Ramsö som ligger i Lemland men gränsar till Föglö och ser hur havsbottnen förstörs.
- Bottnarna är förstörda och det är skamligt rent ut sagt. Man märkte det när fiskodlingarna började etablera sig här runt om kring, det blev värre år efter år, säger Klas-Erik Sandberg.

Han är på det klara att det är just fiskodlingarna som bär ansvaret för övergödningen i området där både fågel- och fisklivet påverkats. Lösningen är enligt Klas- Erik och Bo Sandberg är att flytta ut odlingarna till öppet hav. De känner att de inte får gehör av vare sig fiskodling eller politiker, men vill nu att miljöminister Camilla Gunell ska hörsamma problemet.

Ett längre inslag om detta sänds i vårt morgonprogram och i Åland i dag i eftermiddag svarar ansvariga minister Camilla Gunell på kritiken.

Fler Nyheter

Vill förbättra nordiskt studentutbyte

En samnordisk ansökningsportal för alla nordiska universitet och högskolor.

Skördefesten blev lyckad

Liz Mattsson och Henrik Sundberg intervjuas av Tomas Tornefjell
- Årets skördefest lockade ett stort antal besökare och vi är mycket nöjda. Det säger Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson.

Medieskatt införs

Landskapsregeringen fattar i dag beslut om att införa en media-avgift av skattenatur. Så skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut nyss.

Föreslår skola för barn med autism

Mathias Eriksson berättar att SÅHD föreslår att ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar byggs:
Södra Ålands högstadiedistrikts förbundsstyrelse föreslår att man bygger ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar.

Janssons kritik överraskade

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson är överraskad över den kritik som Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson kom med i Ålands Radio förra veckan.

Nu öppnar terapibassängen igen

I dag öppnar ÅHS terapibassäng på paramedicinska mottagningen igen.

Få trafikbrott under intensiv helg

Trots en intensiv trafikhelg med anledning av Skördefesten har trafikbrotten varit få. En förare blåste 0,8 promille när polisen gjorde en alkoholkontroll på Tjudövägen i Finström på söndagen.

Nya utrymmen behövs för specialfritids

Förbundsdirektör Veronica Snellman och skoldirektör Mathias Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Södra Ålands högstadiedistrikt kan tänka sig att från och med 2019 ta över specialfritidsverksamheten som Ålands omsorgsförbund i dag har hand om, men det förutsätter att man bygger nya lokaler för verksamheten.

Kompassen ordnade Skördefestutflykt

Siv Ekström med flera intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett 60-tal nyinflyttade ålänningar var med under lördagens busstur till skördefesten, som arrangerades av informationskontoret Kompassen. Under den...