Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 oktober, 2017 - 08:28Uppdaterad: tisdag, 24 oktober, 2017 - 09:50
  • När fartygen på Östersjön och Nordsjön använder svavelfattigare bränsle än tidigare märks det på miljön, enligt Chalmers tekniska högskola. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ulf Weman.

Svavelutsläpp från sjöfarten har minskat

De skärpta reglerna gällande svavelhalterna i marina bränslen för fartyg i Nordsjön och Östersjön har gett positiva effekter. Det skriver Sveriges radio som tagit del av mätningar som gjorts på Chalmers tekniska högskola.

Högskolan har granskat hur fartygen anpassat sig till reglerna som skärptes från och med den 1 januari 2015 och som säger att svavelhalten i bränslet bara får vara 0,10 procent. Enligt Chalmers har 90 procent av fartygen anpassat sig. Johan Mellqvist är biträdande professor på Chalmers Tekniska högskola och han säger till Sveriges radio att de nya kraven innebär en fantastisk miljöförbättring.

- Man kan se det i olika miljöstationer vid fartygsleder att svavelutsläppen har minskat kraftigt, säger han.

Vart tionde fartyg bryter ändå mot reglerna och då är det främst fartyg som kommer sällan samt fartyg som är på väg ut ur den zon där de lägre utsläppshalterna gäller, skriver Sveriges radio.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »