Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 september, 2017 - 11:57Uppdaterad: fredag, 22 september, 2017 - 12:00
  • Britt Lundberg säger nu att hon tänker rösta för finskan och isländskan som officiella språk i Nordiska Rådet. Foto: Johannes Jansson/norden.org.

Tänker nu rösta för finskan

Nordiska Rådets president Britt Lundberg säger i ett uttalande i dag att hon vid sessionen i Helsingfors röstar för förslaget från den finländska och isländska delegationen i Nordiska rådet om att göra de båda språken till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Britt Lundberg har fått mycket kritik sedan det i går blev känt att hon i Nordiska rådets presidium röstade emot det förslaget och istället förde fram en kompromiss om att förbättra språkens ställning på annat sätt i samarbetet. Detta med motiveringen att förslaget om att göra finskan och isländskan till officiella språk inte kommer att gå igenom vid sessionen. Men i dag säger Britt Lundberg att hon tänker rösta för förslaget vid den avgörande omröstningen i Nordiska Rådet.

Ålands Radio har sökt Britt Lundberg för en kommentar i dag på förmiddagen, men inte lyckats nå henne.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »