Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 maj, 2016 - 14:12Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:18

Tuffa sparkrav trots höjd klumpsumma

De tuffa inbesparingarna i landskapets utgifter är ändå nödvändiga, även om den så kallade klumpsumman höjs från nästa år. Det säger finansminister Mats Perämaa. liberal, dagen efter att tilläggsbudgeten debatterades i lagtinget. Idag har också landskapsregeringen skickat ett brev till finansministeriet där befolkningsökningen på Åland, framtida höga it-kostnader för landskapet och satsningar på grön energi är starka argument för att höja klumpsumman, eller egentligen avräkningsgrunden.
I dag, och ända sedan nuvarande självstyrelselag trädde i kraft år 1993, har avräkningsgrunden varit 0,45 procent av statens inkomster exklusive statens lån. Enbart befolkningsökningen borde höja procenten till 0,49, men förhoppningen är nu att statsminister Juha Sipiläs löfte i vintras om en höjning till 0,48 procent skall hålla ända fram.
- Det är en politisk fråga nu, de tekniska och juridiska bitarna har utretts flera gånger, säger Mats Perämaa, och det betonas också i brevet till finansministeriet.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »