Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 september, 2017 - 15:11Uppdaterad: måndag, 25 september, 2017 - 15:40
  • Utredaren Emilia Larson och infrastrukturminister Mika Nordberg presenterade i dag ett förslag som kastar tv-avgiften i sopkorgen. Foto: Ulf Weman

Tv-avgiften ersätts med skatt

Tv-avgiften på 220 euro per år slopas och istället införs en mediaskatt på 110 euro för dem som tjänar mer än 14.800 euro per år. Det förslaget går nu landskapsregeringen vidare med i en promemoria till lagberedningen.

Förändringen av finansieringen av public service på Åland, det vill säga Ålands Radio/TV Ab, införs tidigast från årsskiftet 2019. Enligt infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, är det nya systemet säkrare för bolaget med tanke på politisk inblandning i verksamheten.

- Nu skrivs beloppet in i lagen och vi ser det här på tio års sikt. Det är inte något man ändrar i ett budgetbeslut, säger han till Ålands Radio.

Mediaskatten har tagit modell från rikets så kallade Yle-skatt, men den åländska skatten blir en platt skatt och inte progressiv som i riket, alltså beroende på inkomstens storlek.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »