Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 december, 2015 - 11:22Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:19

Tveksamt om fiskodling

Det finns en risk att den planerade fiskodlingsverksamheten vid Skrovsö i Föglöfjärden kan bidra till en försämring av vattenförekomsten. Det skriver landskapsregeringens miljöbyrå i ett utlåtande till Ålands förvaltningsdomstol med anledning av besvär som lämnats in till domstolen efter att ÅMHM gett miljötillstånd till Ålands fiskförädlings ab för att flytta fiskodlingar från Bergö i Lemland och Långnäs och Ängösund i Lumparland till Skrovsö.

Vattenbiologen Susanne Vävare skriver att vattnet i Föglöfjärden redan i dag behöver förbättras vad gäller kväve- och fosfornivåer, och den ekologiska statusen bör förbättras från måttlig till god. Före 2027 ska förbättringarna ske, enligt en tolkning av vattendirektivet som framgår av en EU-dom från i somras.
- Allmänt kan sägas att ett utökat punktutsläpp i en vattenförekomst försvårar uppnåendet av god status, skriver Susanne Vävare i utlåtandet, och tillägger att en datorsimulering som gjorts ger en indikation om att en fiskodling kan påverka vattenkvalitén så pass mycket att Föglöfjärdens status kan försämras. 

Reporter: Malin Lundberg
malin.lundberg@radiotv.ax

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »