• Vart tar pengarna vägen? Finansminister Mats Perämaa fick den frågan när lagtinget inledde budgetdebatten. Arkivfoto: Ulf Weman
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:58, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 17:02

Vart tar miljonerna vägen?

Vart tar pengarna vägen? Den frågan ställde flera av centerns lagtingsledamöter när lagtinget i dag inledde budgetdebatten.

 Frågan var ställd till finansminister Mats Perämaa, liberal. Han hänvisade till den så kallade PAF-snurran, alltså att penningautomatmedel som inte används ett år, återigen bokförs som intäkt i budgeten året efter. Det metoden att budgetera har nu landskapsregeringen skrotat. Men skatteintäkterna har från år 2016 till budgeterat nästa år ökat med 23 miljoner, och de är inga pengar från PAF-snurran, påpekade centerns Runar Karlsson. Enligt honom borde landskapet visa ett plus för nästa år. Men finansministern vidhöll att underskottet 2016 skulle ha varit ännu större om man budgeterat utan PAF-snurra.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på Varubodens butik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.