Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 juni, 2016 - 15:17Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:15

Vattenprover tas kontinuerligt

Ålands miljö-och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, tar kontinuerligt prover av vattnet vid de 31 allmänna badstränder som finns runt om på Åland. Under badsäsongen som sträcker sig från 15 juni till sista augusti åker ÅMHM ut och tar prover minst fyra gånger på de större stränderna och mindre stränder minst tre gånger.

- Framför allt är det förekomsten av blågröna alger som vi tittar efter, men även bakteriehalter i vattnet, säger Linda Siltala, vikarierande miljöskyddsinspektör på ÅMHM.

När det blir stora mängder med blågröna alger är det lätt att se dem, men är det mindre mängder kan det vara svårt att se dom med blotta ögat.
- Ett knep är att sätta en pinne i vattnet och om algerna inte fastnar så är det sannolikt blågröna alger, fastnar det alger på pinnen kan det vara trådalger och då är det ingen fara att simma, säger Siltala.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktionen@radiotv.ax
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »