• Obunden samling föreslår att landskapsregeringen avsätter en miljon av Paf-medlen för att ersätta företag som drabbades av bokförarskandalen. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:12

Vill ha en miljon till speldrabbade

Reservera en miljon euro av penningautomatmedel för att ersätta de företag som drabbades av bokförarskandalen. Det anser Obunden samling i en budgetmotion i lagtinget.

Partiet vill inte peka ut någon enskild som ansvarig, men menar att landskapets ansvar för ansvarsfullt spel inom Ålands penningautomatförening, Paf, skall ha ett högt anseende. Det var för fem år sedan som en bokförare upptäcktes ha förskingrat 800.000 euro från sina klienter och spelat på Pafs internetspel. Med räntor torde beloppet i dag uppgå till cirka en miljon euro, menar Obunden samling.

Skrotbilspremie

Partiet vill i andra budgetmotioner stryka pengarna till kortrutten, stryka nedskärningen av landskapsandelar till kommunerna, införa en skrotbilspremie och ge studielån till unga arbetslösa för att gå i körskola och ta körkort.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på Varubodens butik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.