Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 oktober, 2017 - 16:48Uppdaterad: onsdag, 25 oktober, 2017 - 15:25
  • Krister Sund hoppas cancerföreningen i samarbete med Mediar kan ta ibruk ett nytt prostatacancertest. Foto: Sara Lindros

Vill införa nytt cancertest

Ålands cancerförening vill satsa på ett nytt test för prostatacancer.

 Det handlar om STHLM3 som utvecklats på Karolinska Institutet i Stockholm och förra veckan belönades med ett innovationspris. Testet, som görs med ett blodprov, sägs kunna upptäcka 20 procent flera allvarliga former av cancer än det så kallade PSA-testet som har funnits i 25 år. Inget av dem är ändå till 100 procent tillförlitliga.

Det nya testet används ännu inte i Finland men Krister Sund, viceordförande i Ålands cancerförening, hoppas att det ska gå att göra det här på Åland i samarbete med Medimar.

-Nu väntar vi på svar från Stockholm för att kunna gå vidare med det, säger Krister Sund.

I nuläget förs diskussioner mellan Ålands Cancerförening och Medimar om att kunna erbjuda PSA test för män i en särskild ålderskategori. Enligt dem är det ändå inledningsvis inte aktuellt med det så kallade Stockholm3 testet utan testen görs genom PSA provtagningar i enlighet med europeiska urologiföreningens rekommendationer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »