• Producentförbundets vd Henry Lindström. Arkivfoto.
Producentförbundets vd Henry Lindström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Publicerad: fredag, 8 september, 2017 - 13:24, uppdaterad: fredag, 8 september, 2017 - 16:59

Vill stärka böndernas position i livsmedelskedjan

EU vill modernisera och förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken och ett led i det är att man nu genomför ett så kallat samråd där man uppmanar producenter att vara med och påverka böndernas position i livsmedelskedjan.

Tanken är bland annat att komma bort från jakten på ständigt pressade priser och få sundare produktionsmetoder och sundare handel.

- Överlag har producenter liten möjlighet att påverka priserna, handeln styr mycket. Det här är ett försök att komma bort från det, säger producentförbundets vd Henry Lindström.

Alla aktörer i livsmedelskedjan uppmanas fylla i ett strategidokument på nätet där man svarar på en mängd frågor.

- Jag tror att det här tillsammans med andra initiativ som är på gång faktiskt kan påverka jordbrukspolitiken på ett positivt sätt, säger Henry Lindström.

Han säger att den ständiga pressen på billig mat i förlängningen kan leda till fler matskandaler, som exempelvis hästköttsskandalen, där man paketerade hästkött som oxfilé.

(Dokumentet finns på https://ec.europa.eu/info/consultations/food-supply-chain_en.)

Fler Nyheter

Attacken kom från Ryssland och Ukraina

Ålcoms vd Daniel Dahlén intervjuas av Nina Smeds
I eftermiddags drabbades åländska hemsidor av en ny överbelastningsattack, så kallad DdoS-attack. Attacken medförde internetstörningar från kl 15 till 17.30 säger Ålcoms vd Daniel Dahlén. -Det här var explicit riktad mot åländska webhotell och deras kunder.

Även Löfström kritisk mot Lundberg

Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk mot att Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Nextjet har sökt nytt transporttillstånd

Flygbolaget Nextjet har fått ordning på sina finanser och har ansökt om permanent transporttillstånd. Det uppger Svenska Yle.

Ny attack ger internetstörningar

En ny överbelastningsattack, så kallad DDoS-attack, har medfört internetstörningar i dag.

”Lundberg sviker Finlands riksdag”

Kritiken mot Britt Lundberg från finländskt håll låter inte vänta på sig. Nordiska Rådets president sviker Finlands riksdag, skriver vice ordföranden i Finlands delegation i Nordiska Rådet, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta.

NR-presidenten röstade emot finskan

Britt Lundberg intervjuas av Ulf Weman:
Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Insekter kan få säljas som livsmedel

Miljöskyddsinspektör Anders Tufvesson vid ÅMHM och matcoachen Harriet Strandvik om insekter som mat:
Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter ska få födas upp och säljas som livsmedel.

Carus fick nej på näringsrätt

Teknikföretaget Carus i Mariehamn får avslag på ansökan om permanent näringsrätt. Bara en av de fem styrelseledamöterna har åländsk hembygdsrätt och kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, vill inte ge ett undantag och ytterligare urvattna näringsrättsreglerna.

Hyfsad spannmålsskörd i år

Mikael Berglund och Börje Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Årets spannmålsskörd verkar bli relativt bra trots en kall och sen sommar. Priserna har också hållits stabila utan större förändringar.