Tallink Siljas styrelseordförande oventande om försäljningsrykten

Kadri Land intervjuades av Felix Quarnström.
Åland idag
Ett antal börsmeddelanden från AS Tallink Grupp, bolaget till vilka Tallink Silja är ett dotterbolag, har lett kommentatorer till att spekulera om ifall Tallink nu är till salu.

Kall vår och torr sommar hotar höstens skördar

Henry Lindström, Bo-Erik Sandell och Jonas Lundberg intervjuades av Felix Quarnström.
Åland idag
Den relativt torra sommaren och den kalla våren hotar leda till sämre skördar fram mot hösten.

Katrin Sjögren om Joint Sea 2017

Lantråd Katrin Sjögren intervjuades av Felix Quarnström.
Åland idag
Joint Sea 2017, den militärövning som för närvarande äger rum i Östersjön mellan ryska och kinesiska flottenheter går in på sin fjärde dag.

Europe känner sig hemma på Åland

Mic Michaeli intervjuades av Felix Quarnström.
Åland idag
Igår uppträdde det legendariska svenska hårdrocksbandet Europe på Rockoff-festivalen inför en stor publik. Åland idag träffade bandets keyboardist...

Här är din skivsamling, Joakim Westerlund

Del 1
Del 2
Del 3
Morgon / Dag
Det finns mest hårdrock i Joakim Westerlunds skivsamling. Det har blivit så, bara, och det började med Iron Maidens fjärde album, som på vinyl inhandlades på Zeipels i Mariehamn på åttiotalet. - Jag har aldrig slutat köpa skivor. Fortfarande handlar jag minst en och två i veckan.

Dagens sommarpratare är Nils Torvalds

Nils Torvalds sommarpratar
Sommarprat 2017
Nils Torvalds är på väg tillbaka till Bryssel för ett seminarium, men trots det är hans dagens sommarpratare i Ålands radio. - Att prata utan att tänka på mikrofonen är ingen större utmaning för mig, det gör jag på en daglig basis och har gjort hela mitt liv. Men att välja ut den musik som haft betydelse för mig och vilken betydelse den haft var det jag blev att fundera jättemycket på, säger Torvalds.

Martina Gerkman är dagens sommarpratare

Martina Gerkman sommarpratar
Sommarprat 2017
Martina Gerkman ska prata om hur det är att vara förälder till en son med diverse diagnoser, och vilka utmaningar det kan innebära. - Ända sen jag blev tillfrågad om att vara sommarpratare visste jag vad det var jag ville prata om. Min son är förstås med på det också. Det kan bli ett tungt ämne, men det kan betyda väldigt mycket om man sitter i samma situation att man inte är ensam.

Vad gör du nuförtiden Adam Zetterqvist?

Adam Zetterqvist intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Vår gamla medarbetare Adam Zetterqvist vandrande in på redaktionen av helt egen maskin, och självklart ville vi veta vad han sysslar med nuförtiden.

Sommarpratare - Caroline Sjöblom 17/7 2017

Caroline Sjöblom sommarpratar
Sommarprat 2017
Caroline Sjöblom är fotbollstränare i Tyresö men har också ett förflutet i Åland United, och under hennes sommarprat får vi bland annat veta lite inside-info om laget. Det handlar också om den filosofiska biten av ledarskap och hur det är att vara en kvinnlig tränare i fotbollsvärlden.

Nu kommer Skärgårdsteatern till stan!

Saga Sarkola intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
I slutet av helgen anländer Skärgårdsteatern, som för tillfället är ute på sommarturné med komedin "Vi är på läger!" till Åland för att ge sex föreställningar. Nytt för i år är att man inte bara kommer att hålla till i skärgården och på landsbygden, utan också ge en föreställning i Mariehamn, på Gustav Erikson-villan.

Therese Karlsson suddar ut linjerna mellan hög och låg kultur

Therese Karlsson intervjuas av Felix Quarnström om sin roll i "Figaro" och sin nya skiva
Morgon / Dag
Mot slutet av sommaren kan vi se henne spela en av huvudrollerna i operan "Figaro 1917". Men förra veckan släppte hon ett album med en samling svenska, finska och åländska folksånger och visor. Kan man sjunga både opera och visa? Therese Karlsson kan.

Här är din skivsamling - Patrik Manners

Del 1
Del 2
Del 3
Morgon / Dag
I det andra programmet av Här är din Skivsamling får vi träffa Patrik Manners som visar upp sin imponerande skivsamling som innehåller flera tusen vinyler.

Performance på torget

Ursula Sepponen intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
För andra året i rad arrangeras Åland Action Art konstfestivalen MOMENT i Mariehamn, och imorgon finns chansen att besöka den igen. I år äger festivalen rum på torget i Mariehamn, och Ursula Sepponen hoppas att de kan locka besökare som annars kanske inte hade sökt sig just den här sortens konst.

Malin Saine representerar Sverige

Malin Saine intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Malin Saine är musikern som kommer representera Sverige i den antirasistiska konserten One World som går av stapeln i december i Hamburg.

Melodier och texter viktiga när Ekelund släpper egen EP

Fredrik Ekelund talar om EPn och musikens roll i sitt liv
Morgon / Dag
- Jag fyllde nyss 50 och ligger i skiljsmässa. Jag har skrivit många av låtarna under en längre tid och de är menade att innehålla en del humor, men kanske där också finns spår av någon sorts desperation, säger Fredrik Ekelund, som i dagarna släppt EPn "Suns and Beaches" med egenskriven musik.

Dagens sommarpratare är Philippa Dunderfelt

Philippa Dunderfelt sommarpratar
Sommarprat 2017
Philippa Dunderfelt beskriver sig själv som en pysseltokig hundvän och expert på sociala medier. - Jag tror att folk ser mig som nyinflyttad fast jag har bott här i tjugo år, säger hon. Hennes sommarprat handlar om hennes värld och hennes verklighet - resor, hundar och handarbete.

Sommarpratare 10/7 2017 - Philip Björkqvist

Philip Björkqvist sommarpratar
Sommarprat 2017
Dagens sommarpratare är Philip Björkqvist, Lumparlänning, operasångare och huvudrollsinnehavare i sommarens föreställning "Figaro 1917".

Ett besök på simkolan i Bamböle

Ett besök på Bamböles simstrand
Morgon / Dag
På Bamböle simstrand börjar det närma sig slutet på dagens lektion för den första gruppen elever vid Folkhälsans simskola. Sammanlagt pågår för närvarande sju simskolor, och trots det något tvivelaktiga sommarvädret är man i Bamböle både många och entusiastiska.

Emmaus köper fastigheten på Skogshyddsvägen

Carina Aaltonen intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
På ett extrainsatt medlemsmöte på torsdagkvällen beslutade Emmaus Åland sig för att köpa den fastighet där Bygg- och Möbelreturen finns. - Vi blev kontaktade i vintras av ägaren som ville avyttra den och bestämde oss redan i April för att göra det. Det som behövdes nu var ett extra medlemsmöte för att gå vidare med banklånet, säger Carina Aaltonen, Jomalapolitiker och styrelseordförande i Emmaus.

Havets röst lockar fram nya stjärnor

Mikael Fagerholm berättar om tävlingen Havets röst
Morgon / Dag
Havets röst är en sångtävling som hålls på Åland i augusti. Ålänningarna Sara Alm och Philip Björkqvist är två av 19 deltagare, berättar Mikael Fagerholm, en av arrangörerna.

Anna är sommarens festfixare

Anna Hollsten berättar som sitt sommarföretag
Morgon / Dag
Sommarlovsentreprenören Anna Hollsten, 15 år, kombinerar sitt bakintresse med sommarjobbet. Annas bakkurser och festfix heter firman.

Sälskärs fyr på väg mot museistatus

Bengt Häger talar om Sälskärs fyrs nutid, dåtid och framtid
Morgon / Dag
För Bengt Häger, som växte upp på Sälskär i Hammarlands skärgård, är fyren som står där inte vilken fyr som helst. Hans far var fyrvaktare tills den automatiserades 1949, och de senaste åren har Bengt varit med i den intresseorganisation som försökt trygga fyrens framtid.

Sextio föranmälda till det trettiofemte Semesterloppet

Ia Colerus intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Semesterloppet i Eckerö Käringsund ordnades för första gången 1983, för trettiofem år sedan. - Det är alltid soligt när loppet går, varje år, säger Ia Colerus, arrangör.

Vad betyder det att pärthyvla?

Linda Karlsson talar om årets upplaga av Hantverksdagarna
Morgon / Dag
Hantverksdagarna på Jan Karlsgården öppnar nu för året, och är öppet varje onsdag i Juli månad.

Stormen drar närmare Södö

Robert Liewendahl, Miranda Martens och Jacob Söderman om den nya pjäsen "Storm över Södö"
Morgon / Dag
Robert Liewendahl är regissör och författare bakom pjäsen "Storm över Södö - När Kungen kom till Sottunga" som på fredag har sin urpremiär på just Sottunga.

Joel bytte Mariehamn för fåren på Kökar

Joel Sundström talar om sin väg in i bondeyrket
Morgon / Dag
Efter studier och två års arbete i Mariehamn bestämde sig Joel Sundström för att han ville göra något annat, och tanken på att bli bonde hade redan funnits med honom ett tag. - Jag tänkte först att man inte kan bli bonde utan att ärva gård och mark och sånt, men sedan bestämde jag mig för att det måste gå.

Radio i Umeå och bastu i Vasa för Jacke Jacobson

Jan Jacobsson intevjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Näst på tur i "Vad Gör Du Nuförtiden?" är Jan "Jacke" Jacobson, som jobbade på Ålands radio i två omgångar, och som fortsatt inom radioyrket, denna gång i Umeå. - Vi har fler ljusa timmar än Åland, vilket kommer att börja märkas i Augusti, men också kallare dagar. Det är längre norrut på gott och ont.

Moments improvisationskonst förvirrar och fascinerar

Ett nedslag bland artister, publik och konferencierer på Konstfestivalen Moment
Kulturen
Konstfestivalen Moment består av ett gäng performanceartister, musiker och videokonstnärer som turnerar runt och improviserar sina föreställningar kring den plats där de hamnar och den publik som där finns. När de intar Miramars parkeringsgarage och park leder det till många höjda ögonbryn, från folk som inte riktigt vet vad det är de stött på.

Ulf Weman - Ny ordförande, men teaterveteran

Ulf Weman talar om sin historia med Teaterföreningen i Mariehamn, och om dess framtid
Kulturen
- Nerv är vad teatern kan erbjuda i en tid där Netflix och YouTube erbjuder enkel och tillgänglig underhållning. Den sortens nerv som kommer från att sitta i samma rum och som inte kan överföras genom en skärm, säger Ulf Weman, ny ordförande för Teaterföreningen i Mariehamn.

JoHo Pyro tävlar i festivalfyrverkeri i Kroatien

Johan Holländer om att tävla i fyrverkeri
Morgon / Dag
- Den största utmaningen är att vi inte har med oss våra egna material, som vi känner till, utan använder det som finns på plats. Att det sedan är över trettio grader varmt är egentligen ett lyxproblem, säger Johan Holländer, som med JoHo Pyro för tillfället befinner sig i Zagreb, Kroatien, för att tävla i festivalfyrverkeri.

Angstbadan öppnar fjärde Fishbait-festivalen

Filip Karlström 1
Filip Karlström 2
Christian Ekström
Morgon / Dag
I helgen anordnar Stallhagen den populära Fishbait-festivalen för fjärde året i rad, något som man enligt arrangören Christian Ekström är mycket glada över. - Vi hoppades från början att det skulle bli ett årligt återkommande evenemang, och så länge vi kan dra någorlunda jämnt vad gäller budgeten är det en självklarhet att vi ska fortsätta, säger han.

Ett besök på Senses besöksträdgård

Birgitta Karlsson intervjuas av Tua Åström
Morgon / Dag
Ute i Lemland ligger Senses besöksträdgård, en tillflyktsort för trädgårdsintresserade, komplett med café. - Vi tyckte att det här saknades på Åland, ett ställe där man kan titta in och få inspiration, säger Birgitta Karlsson.

Albanus söker unga seglare

Kristian Öhberg intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Efter midsommar i år ordnar Skeppsföreningen Albanus fyra dagsseglatser för barn och ungdomar över 11 år. Tanken är att man således ska trygga återväxten och intressera en yngre generation i att ta över galeasen.

Nio sommarlovsentrepenörer i Ålands Näringslivs projekt

Therese Ling, Jonathan Hämäläinen och Robert Lindberg intervjuas av Felix Quarnström och Sara Lindroos
Morgon / Dag
Nio ungdomar driver åtta företag inom ramen för sommarlovsentreprenörerna i år. Barnpassning, kursverksamhet, mopedservice och kalasfixning är några av affärsidéerna.

På fossiljakt längs Åländska stränder

Del 1
Del 2
Del 3
Morgon / Dag
Plötsligt blir varje kalkstensplatta av intresse, varenda antydan till mönster spännande. Allt kan vara en gammal snäcka, en bit av en trilobit eller resterna av en bläckfisk. Ålands radio har följt med fossiljägaren och forskaren Keijo Hiltunen för att se vad som egentligen döljer sig i de åländska stenarna.

Linus Aldeborg - självlärd musikproducent

Linus Aldeborg talar om att vara musikproducent, Ålands elektroniska musikscen och delar med sig av tips
Morgon / Dag
- Jag förstår tänket när folk säger att man som producent inte är en riktig musiker, men jag tycker det är att förenkla allt lite. Så länge man skapar musik är det liksom det som räknas, tycker jag, säger Linus Aldeborg, Ålands antagligen yngste musikproducent.

Positivt till kortrutt på Föglö

Ian Bergström, Mika Nordberg, Maria Boström och Otto Hojar intervjuas av Linn Ekebom
Morgon / Dag
Igår hölls ett informationstillfälle på Föglö gällande den planerade kortrutten. Ian Bergström, som är projektchef vid Infrastrukturavdelningens vägnätsbyrå höll i presentationen där man talade om förändringar av trafiksystemet i södra skärgården.

Sveriges nationaldag en dag att tänka på nutiden genom att minnas historien

Del 1
Del 2
Del 3
Morgon / Dag
Olof Ehrenkrona håller i firandet av Sveriges Nationaldag för tredje gången sedan han tillsattses som Sveriges generalkonsul på Åland. Enligt honom är det ett bra tillfälle att minnas den något kaotiska historia som ligger bakom att de Nordiska länderna gått från fattiga lantbrukarsamhällen till välfärdssamhällen. - Nationaldagen firas den 6e juni av många anledningar, varav en är Gustav Vasas intåg i Stockholm 1526. Det går att dra många paraleller mellan hur Europa såg ut på den tiden och hur det ser ut i Mellanöstern idag, säger Ehrenkrona.

Staffan Lindström, alias Bromander, om musiken och modellkarriären

Bromander framför "Vargatakroken" och "Grundsundafjärden"
Morgon / Dag
Staffan Lindström kommer snart att släppa albumet "Du Sköna Nya Värld" under artistnamnet Bromander. Det är en popskiva på svenska med rötterna i Åland, och kanske speciellt Vårdö. Under onsdagens morgon besökte Lindström radiohuset för att framföra två av de nio låtar som albumet kommer att innehålla.

Kangashaka och hans trummisrobot

Ett besök i Juhani Kangashakas verkstad
Morgon / Dag
Juhani Kangashaka säger att han alltid haft ett intresse för musik, och att han försökt lära sig spela själv, men inte lyckats. Kanske delvis därför har han byggt en robot som spelar trummor och styrs genom digitala signaler via dator. För datorer och teknik, det kan han.

Snipäventyret på nya vatten

Christoffer Mattsson och Stellan Egeland talar om Snipäventyrets nya horisonter
Morgon / Dag
Efter tolv eller tretton år har det blivit dags för Snipäventyret att testa nya marker - eller vatten. - Vi börjar med att ta oss över havet och sedan tar vi oss in i Väddö kanal. Den är i princip perfekt att åka snipa i, säger Christoffer Mattsson , ny ordförande i Ålands trämotorbåtsförening.

Vind - men inte i seglen - för årets trollingträff

Ia Colérus intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Den kraftiga vinden blev ett hinder när trollingfiskeentusiaster i år hade sin årliga träff och tävling ute i Käringsund, Eckerö. - Det finns nog deltagare här vars båtar är stora nog för att kunna fiska i den här blåsten också, men eftersom alla inte kan det tyckte vi det var rättvist att skjuta upp fisket istället. Några var ute i natt och fick med sig gott om fisk, så åtminstone finns de där ute, säger Ia Colérus .

Johanna Häggblom är Årets Lemlänning 2017

Johanna Häggblom är Årets Lemlänning 2017
Morgon / Dag
"Johanna utför helhjärtat de uppdrag hon åtagit sig och är inte rädd att göra sin röst hörd, speciellt när det gäller kommunens ungsta invånare", lyder motivationen när Lemlands kommun utnämner Johanna Häggblom till Årets Lemlänning för hennes arbete med barn och ungdomar. - Det är lite extra kul eftersom jag inte ens är Lemlänning från början. Jag är ju född i Eckerö, säger hon efter intervjun.

Ingen vanlig barnbok, Nina Lindfors

Nina Lindfors intervjuas av Felix Quarnström
Morgon / Dag
Att en mystisk barnbok, tillägnad en själv och sina syskon, maskinskriven av ens farfar ute på långfart och försvunnen sedan 1968 plötsligt dyker upp kanske låter som början på en detektivroman. Men för Nina Lindfors, som i början av veckan fick precis en sådan bok via Emmaus, är det en sann solskenshistoria.

Kan man lita på en kock som inte är tjock?

Michael Björklund, Per Winqvist och Ted Elorannta intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Morgon / Dag
Det brukar heta att man inte kan lita på en kock som är smal. Trots det tänker Mikael Björklund och två av de andra kockarna på Smakbyn, Ted Elorannta och Per Wingren, utmana varandra i att gå ner i vikt. - Jag trodde att det var jag som var den smalaste av oss, men när vi vägde oss visade det sig vara tvärtom, skämtar Björklund.

Hester Bakker - Nederländska på Åland

Hester Bakker tycker om det svenska språket och den åländska naturen
Morgon / Dag
Att jobba på Åland blev ett alternativ efter att Hester Bakker kom i kontakt med AMS när hon sökte efter ett roligt nytt jobb i Nederländerna. Att flytta hit permanent med familjen är än så länge inte aktuellt, men genom att praktisera på Ålands Museum har hon fått en insikt i den åländska identiteten.

Nils-Erik Eklunds passivhus är framtiden i en 1920-tals förpackning

Ett besök på Villa Vespan 1
Ett besök på Villa Vespan 2
Ett besök på Villa Vespan 3
Morgon / Dag
På Västra Esplanadgatan i Mariehamn står ett nybyggt hus som på det stora hela ser ut som det tidiga 1900-tals trähus som stod där tidigare. Men Villa Vespan är allt annat än ett gammalt trähus.

Anders Gabriel Sundström tar sitt pianospel till Paris

Morgon / Dag
- Jag bodde i Paris i fem år och har byggt upp något av ett kontaktnät där. Det är igenom dem som jag har fått den här inbjudan, säger Anders Gabriel Sundström , pianist och pianolärare, som på Midsommardagen ska spela Beethoven, Mendelssohn och Grieg i The American Church in Paris

Eldsvådor, schablonmålningar och hemvete - Skeppargården Pellas fyller 25

Ålands radio träffar Folke Engblom på skeppargården Pellas - 1
Ålands radio träffar Folke Engblom på skeppargården Pellas - 2
Ålands radio träffar Folke Engblom på skeppargården Pellas - 3
Morgon / Dag
Skeppargården Pellas invigdes 1884, när bonden och redaren Erik Petter Eriksson flyttade in. Detta var under en tid när bondeseglationen började sakta ner och redargårdar stod lite här som var. Senare skulle Sven Eriksson , mer känd som kaptenen på Herzogin Cecile både växa upp här och flytta tillbaka hit efter grundstötningen i Devon 1936. Föreningen Pellas, däremot, firar i år sitt 25-årsjubileum. Under den tiden har man hunnit restaurera huset två gånger, sett det bli svårt brandskadat en gång, byggt en bagarstuga och flyttat dit en annan, mer tidsenlig sådan.

Johan Ehn talar om President Koivistos begravning

Morgon / Dag
Talman Johan Ehn var en av de ålänningar som närvarade vid President Mauno Koivistos begravning. - Den var värdig, den var pampig, men också känslomässig, och man såg på de som hade haft mer att göra med Koivisto än vad jag har haft att där fanns väldigt mycket känslor. Den var pampig, men samtidigt kändes det som att man hade tonat ner den för att den skulle bli familjär, säger Ehn.

Eckeröbodega får sin egen fyr

Yvonne Sjöström talar om hur det kommer sig att Bodegan fått en fyr
Morgon / Dag
När en man kom körande med en släpvagn med en liten fyr på och frågade om hon var intresserad tyckte Yvonne Sjöström på Bodegan i Käringsund att det var en för rolig grej att tacka nej till. - Ibland i livet känner man att något händer av en anledning, så att det kanske var meningen att vi skulle få en fyr. Det kändes som att jag skulle ha ångrat mig annars, säger Sjöström.

Heidi och Andreas - Ungdomspoliser

Andreas Näse och Heidi Lindholm om hur det är att vara polis och ungdomspolis på Åland
Morgon / Dag
Heidi Lindholm och Andreas Näse är två av Ålands fem ungdomspoliser. - Vi är vanliga fältkonstaplar som jobbar med vanligt polisarbete, men vid sidan av det är vi också ungdomspoliser. Vi har varsitt högstadium som vi är kontaktpersoner för. Om de har något de undrar över kan de ta kontakt med oss, och ilband gör vi spontanbesök eller håller föreläsningar, säger Lindholm.

Christina skapade Facebookgrupp där vandrare kan hitta varandra

Christina Jansson pratar om Vandrare på Åland-gruppen
Morgon / Dag
Gruppen Vandrare på Åland skapades med målet att medlemmar ska kunna bjuda in varandra till vandringar och dela sina favoritleder och rutter. Under de två veckor som den har funnits har den redan dragit till sig ett sextiotal vandrare, och grundaren Christina Jansson ser gärna att fler ska gå med.

Majtisdagar betyder cykelutflykter för Vårt Hjärta

Maria Svensson pratar om de uppskattade tisdagsturerna
Morgon / Dag
Varje tisdag i maj som vädret har tillåtit har föreningen Vårt hjärta bjudit in sina medlemmar, och egentligen alla som velat följa med, på en cykeltur till Mariehamns omnejd. - Man tar sin cykel, klär sig för vädret och packar det man vill äta och dricka, och sen tar man turen i sin egen takt, säger Maria Svensson .

SKUNK söker ungdomscoach

Morgon / Dag
SKUNK, intresseorganisationen för skärgårdsungdomar på Åland, riskerar att bli utan en ungdomscoach. Ungdomscoachen, vars tjänst finansierats med hjälp av PAF-medel, är enligt styrelsens bedömning nödvändig för att verksamheten ska fortsätta, men efter tre år är nu projektet slut, och mer pengar behövs.

Musiklärare på Åland, sångerska på Vegatoppen

Patricia Bergroth om Älskade Vännen Min, musikkarriären och teaterambitionerna
Morgon / Dag
Patricia Bergroth är kanske mest känd på Åland för sitt arbete som musiklärare och pedagog. Men de som lyssnar på Radio Vega kanske känner igen hennes namn från låten "Älskade Vännen Min" som denna vecka gått upp på Vegatoppen.

Diskussion och åtgärdstänk botemedlet mot klimatångest

Rikard Munsterhjelm och Tove Fagerström om klimatoro och åtgärdstänkande
Morgon / Dag
Att lugna ett barn eller en ungdom som oroar sig över klimatförändrigen kan vara svårt när man själv är medveten om att det finns ett hot, säger läraren Rikard Munsterhjelm. Samtidigt är ångest och panik ingen lösning, utan något som bara förvärrar situationen. - Det bästa är att diskutera, vuxna och barn emellan, så att man slipper sitta och älta saker för sig själv, och kanske kan hitta några åtgärder.

Smakbyn startar insamling för Matbanken

Jenny och Michael Björklund berättar om sitt projekt med Matbanken
Morgon / Dag
Michael och Jenny Björklund höll i går ett informationstillfälle för att prata om sin nya kampanj för att samla ihop pengar till Matbanken.

Magnus Lundells bevattningsrobot unik

Morgon / Dag
Robotik är kanske inte det första man tänker på när man hör Simskäla. Men i Mikael Lundells växthus har man tagit itu tre nya bevattningsrobotar som designats och byggts av hans bror, Magnus. - De bevattningsrobotar som redan funnits på marknaden har haft sina brister och den ena har saknat funktioner som en annan hade, och vice versa. Den här gör allt, säger Mikael.

Kalevala tolkas av konsthantverkare i årets sommarutställning

Arrangörer och utställare om Kalevaland och Kalevala
Kulturen
Kalevaland är en portmanteau, och också namnet på Eckerö Post- och Tullhus nya sommarutställning, där 38 medlemmar av Ålands Slöjd och Hantverk ställer ut verk med anknytning till Kalevalaeposet. Utställningen, som öppnar för allmänheten den första maj, är en del av Finlands 100-årsjubileum, och i firandet av självständigheten har eposet en alldeles speciell betydelse.

Down by the Sauna en ny festival i klassisk Bastun-anda

Norah Lång och Alexander Westerlund från Träffpunkt Ungdom talar om Down By The Sauna
Kulturen
Ingenting har hittills fyllt det alternativmusikfestival-formade hålet som Island in the Sun lämnade efter sig. Men Down by the Sauna, som i slutet av juni i år ordnas för andra gången, kan vara efterträdaren. - Jag tror det finns ett växande intresse för någonting mer familjärt än Rockoff och andra större festivaler, något mer avspänt och fritt, säger Norah Lång från Träffpunkt Ungdom.

Häxor på hjärnan - Carina Karlsson om processen för normativitet

Carina Karlsson - poet, författarinna och kulturpristagare om häxprocesserna och deras innebörd i vår tid
Kulturen
- På Åland, till skillnad från i Sverige eller Danmark, var det främst kyrkan som tryckte på med häxprocesserna på 1600-talet. Det fanns bland folket ett sorts riktigt sunt bondförnuft som ledde till att de inte rycktes med och till och med ställde sig upp emot överhetens beslut. Man kan väl säga att det är den trösterika delen i den delen av vår historia, säger Carina Karlsson, som i dagarna tilldelades Ålandsbankens kulturpris. Häxor är ett stort intresse för henne. Under tisdagen höll hon ett föredrag om de åländska häxornas historia, För Trolldom Beryktade, på Kastelholms slott, och för närvarande jobbar hon på en roman om Lisbeta från Skarpans, vars historia hon redan skrivit i diktform. - Men dels hittades ett nytt protokoll från fallet som jag tycker att tillför något till historien, och dels vill jag se hur jag mer än tjugo år senare och i romanform kan utveckla berättelsen.

Kulturvandring i Persnäs med Carina Karlsson

Kulturvandring med Carina Karlsson
Morgon / Dag
Författarinnan och poeten Carina Karlsson tilldelades nyligen Ålandsbankens kulturpris som ett erkännande av hennes bidrag till det åländska...

Seminariet för den åländska musikens framtid

Vi hör Cecilia Wickström, Barbro Sundback, Yvonne Törneroos, Kaj Backas och Tom Eckerman
Kulturen
I helgen hölls ett seminarium dit musikutövare, politiker och tjänstemän med kulturen som sitt område och andra som i antingen yrke eller intresse är inblandade i det åländska musiklivet var inbjudna. Kulturdelegationen, som stod som arrangörer, tog upp till diskussion sådana frågor som hur man kan skapa en översiktsbild över hur musikverksamheten på Åland ser ut, möjligheten att skapa ett musikverk för självstyrelsejubileumet 2021-22, upprättandet av ett arkiv över åländsk musik genom tiderna, hur man kan fånga upp, stöda och motivera musikintresserade ungdomar och om bandkulturen verkligen är död.

"Det finns en pudel för alla"

Lillan och pudlarna 1
Lillan och pudlarna 2
Morgon / Dag
Lillan Holmberg är en av Ålands pudelentusiaster. När dörren till hennes hus öppnas rinner fyra svarta pudlar, två med pälsen förberedd för utställningsfrisyrer, ut. - Det finns en pudel för alla. De är bra för allergiker när de inte tappar hår, de kommer i fyra olika storlekar, de har ett bra temperament för familjer och så är de söta, säger hon.

Gustaf Eriksson-arkivet tilldelas världsminnesstatus

Åke Söderlund och Anna Grönholm diskuterar utmärkelsen och arkivets kulturella betydelse
Kulturen
Efter ett initiativ från Helsingfors har nu samlingarna från Gustaf Eriksson-rederiet tilldelats en status som världsminne. Enligt Mariehamns landskapsarkivarie Åke Söderlund är det ett erkännande av rederiets betydande roll i att forma det åländska samhället och sprida kunskap om Finland och dess kultur i världen. Och precis hur stor den betydelsen har varit, menar han, är något vi som ålänningar kan vara för nära för att inse.

70 hjärtekatter söker nytt hem

Avdelningssköterska Miisa Vero intervjuas av Fanny Thalén
Morgon / Dag
De virkade terapikatterna donerades under onsdagen till sjukhusets barnavdelning. Det är föreningen Vårt Hjärta som tillverkat dem som sällskapsdjur till barn som föds med hjärt- och kärlsjukdomar.

Se Mig-lägret en plats främst för förståelse

Janina Björni från Rädda barnen, tillsammans med Linnea Beckman, talar om Se Mig-lägret
Morgon / Dag
Se Mig-lägret, som även förra året ordnades på Åland, är ett sätt för ungdomar som växt upp kring missbruk eller psykisk sjukdom att få träffa andra med liknande erfarenheter under lättsamma former. Till årets läger, som ska ordnas i juli, räknar man med att 20 ungdomar från Österbotten kommer att komma, och nu söker man även efter 10 ålänningar.

Vad är "Mamma" på Grönländska?

Daniel Johansson och Jacob Haagendal talar om utställningen Anaanaga
Kulturen
Nordens institut på Åland, NIPÅ, ställer för tillfället ut Grönländska barns teckningar av vad "Mamma" betyder för dem. Utställningen, som innan den kom till Åland visades i Helsingfors, har satts ihop av Nordens institut på Grönland, NAPA, och strävar efter att ge barn en röst inom konst och kultur. Bilderna visar upp relationerna mellan mamma och barn, och målar en bild av mammor som är starka, aktiva, varma och vårdande, om än inte alltid perfekta, från ett samhälle som NIPÅs direktör, Jacob Haagendal , säger att har många likheter med Åland.

Åttondeklassister ska bli Finlands flesta konstkritiker

Heidi Berthen talar om Konsttestarna
Kulturen
Det nya projektet Konsttestarna, backat av Svenska Kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto och koordinerat av Förbundet för barnkulturcenter i Finland, ska låta tre kullar åttondeklassister besöka utställningar och andra kulturevenemang, både i sina hemorter och i Helsingfors, och sedan recensera dem. Detta är tänkt som ett steg för att väcka ett konst- och kulturintresse bland tonåringar, och samtidigt få nya, färska perspektiv på både moderna och klassiska verk. 99 procent av de finska högstadierna har anmält sig till projektet, som kommer att ges på båda språk, och under den tvåårsperiod som det planeras pågå kommer kring 180 000 ungdomar delta.

ÅCA höjer mjölkpriset

ÅCA:s vd Johannes Snellman.
Mjölkproducenten Kristoffer Lundberg om det höjda mjölkpriet.
Åland idag
ÅCA gick under dagen ut med att de höjer avräkningspriset till mjölkproducenterna med sex procent.

"Vi har ingen prioritet som terrormål"

Katrin Sjögren och Olof Ehrenkrona om responsen till terrordådet.
Morgon / Dag
- Såna här händelser ger oss ett tillfälle att tala om och återupptäcka varför vi vill ha frihet och demokrati och tolerans i våra samhällen, vad de här värdena grundar sig i, och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Olof Ehrenkrona , Sveriges Generalkonsul.

Shanties är sånger om arbete och sammanhållning

Ulf Grüssner, Gunnar Lindeman och Kim Hansson talar om, och sjunger på, shanties
Morgon / Dag
- Det viktiga är inte att man sjunger fint, utan att man sjunger från hjärtat, säger Kim Hansson om shanties.

Fiskdiesel och Finlands kanske vackraste bussrutt

En tur med Gröna Linjen 1
En tur med Gröna Linjen 2
En tur med Gröna Linjen 3
Morgon / Dag
- Vi kallar den Gröna Linjen, dels för att bussen drivs på biodiesel och dels för att rutten är så naturskön, säger Ulf Grüssner om Järsöbussen.

Nya planer kring Smakbyhotellet

Michael Björklund talar om hur hotellplanerna ser ut för närvarande
Morgon / Dag
Kocken Michael Björklund söker nu investerare och samarbetspartners för det planerade hotellet i anslutning till Smakbyn i Kastelholm.

Ett besök på Jägerströms skrot

Frej Jägerström om skrotsituationen, skrotletare och skrotupplagskatter
Morgon / Dag
- Det finns speciella kataloger för samlare av gjutjärnssitsar till gamla slåttermaskiner. Alla är olika, säger Frej Jägerström .

En gång i veckan är de Saltviksmålarna

Saltviksmålarna talar om sitt målande och sina möten
Morgon / Dag
- För mig är det absolut något som sporrar mig att fortsätta måla. Jag har grejerna uppställda där hemma också men det blir sällan att jag tar mig tid, säger Krister Sjöberg , en av de fyra målarna som samlats i Kvarnbo just denna onsdag.

Ninnie tror på icke-våld, hopp och Västsahara

Ninnie Westerback om resan till Västsahara och utbildningen inom icke-våld
Morgon / Dag
- De har en fantastisk filosofi. De ser sig själva och varandra som värdefulla, och är tacksamma för de små sakerna i vardagen, säger Ninnie Westerback om folket i Tindouf.

Folkis håller öppet hus

Lina, Leif och Erica om Folkhögskolans öppna dag
Morgon / Dag
- Jag går hantverkarlinjen för att jag är utbildad sjuksköterska och behövde en paus från vårdaryrket, säger Erica Nordblom .

Rock i första hand när Unga Band återuppstod

Morgon / Dag
Tre åländska band delade scenen med tre gästande band från Sverige och fastlandet när Unga Band ordnades för första gången sedan 2013.

Philip blir Figaro i 1900-talets Finland

Philip Björkqvist om studierna, operaintresset och Figaro
Morgon / Dag
- Jag har haft allt från tyska- och italienskaundervisning till fäktning, till dramaundervisning och musikteori och sånutbildning, bland annat, säger Philip Björkqvist om att gå en operautbildning.

Tranvik Qvinns har upplösts, men musiken fortsätter

Anne-May minns Tranvik Qvinns och funderar på visans framtid
Morgon / Dag
- När vi uppträdde i Lettland hade vi övat in några lettiska visor, och då stod publiken upp och sjöng med. Men de gillade de åländska visorna också, minns Anne-May Pehrsson .

Hur lägger man som ungdom grunden till en bra ekonomi?

Malin Gustafsson talar om åtgärder och strategier för den som vill ha en sund ekonomi när de blir 18
Morgon / Dag
- Det är lite sent för föräldrarna att börja tänka på sitt barns ekonomi när de blir 18, säger Malin Gustafsson , kundrådgivare på Andelsbanken.

Kvinnor och barn fortfarande underrepresenterade i historien

Annika Dahlbjörk berättar om lunchguidningarna och om sitt tema
Morgon / Dag
- Ungefär 85% av alla personligheter i historieböckerna är män, och det kanske hänger ihop med att många historiker också är män, säger Annica Dahlbjörk , vars guidning uppmärksamma kvinnors och barns roll i historien.

Emelie bloggar om sitt mathantverk

Brändös enda matbloggare, Emelie Bergendahl, talar om bloggen och mathantverk
Morgon / Dag
- Jag har varit med i vårt älgjaktlag i säkert tio år och odlar en del själv. Matintresset kommer liksom när maten finns runtom en istället för bara i butiken, säger Emelie Bergendahl.

Hur stort är ungdomars intresse och engagemang för samhällsfrågor?

Ester Miiros pratar om ungdomars engagemang, förebilder och innovationer
Morgon / Dag
Ester Miiros , informatör på Central Baltic, besökte Gomorron-studion för att diskutera tävlingen Östersjöns Räddare, ungdomars samhällsengagemang och dessas förebilder och attityder.

Park Hotells renovering närmar sig slutskedet

Zaida och Jesper Blomsterlund talar om renoveringen och det förväntade resultatet
Morgon / Dag
- De två första våningarna av tre är färdiga. Vi hade slutsyn igår, säger Zaida Blomsterlund , vd för det nya driftsbolag som driver hotellet.

Bloggare framträder på årets bakficka

Ann-Louise Fogelström, Norah Lång och Jorunn Lavonius om årets Bakfickan
Morgon / Dag
- Jag har bloggat av och på sedan jag var elva, ibland mer och mindre seriöst. Man kan göra det till vad man vill, vare sig det är en dagbok eller ett forum för sina texter, säger Norah Lång .

Speldesign - En växande form av kreativt uttryck?

Kim Gripenberg och Felix Quarnström diskuterar spel som medium
Morgon / Dag
Är tv- och datorspel en legitim form av underhållning, på samma sätt som tv-serier, filmer och böcker, eller ett tidsfördriv för nördar och ett sätt...

Kaj Lundbergs vikarbilder vann åländska hjärtan

Kaj Lundberg om vikarkuten och sälskådning
Morgon / Dag
- Man brukar prata om hur snabbt barn utvecklas, men en vikarkut utvecklas lika mycket på en timme som ett barn gör på en vecka, sade Kaj Lundberg.

Nytt frimärke belyser mångkultur och rötter

Nayab Ikram och Anita Häggblom om det nya frimärket
Morgon / Dag
- Vi gav konstnären fria händer. Vi är ett mångkulturellt samhälle idag och vi vill återspegla det, och vi läste om Nayab i tidningen och såg att hon kunde fånga det mångkulturella Åland symboliskt, sade Anita Häggblom, Åland Posts affärsområdeschef.

Gitarrnördarnas dag på Pub Bastun lockade Fender-fans

Musiker och gitarrnördar uppmärksammade Stratocastern
Morgon / Dag
- Det fina med den är att den går att använda till allting från country till riktigt hård rock, sade arrangören Kurt Lindbom om Fender's Stratocaster, gitarren som var temat för årets gitarrnörd-dag.

Jonas Sommarhed vill lära rumäner svenska

Jonas Sommarhed pratar om sitt initiativ att lära rumäner svenska
Morgon / Dag
- Det blir jättesvårt att lära sig ett nytt språk, med grammatikregler och allt det som är mer invecklat, om ingen kan förklara det för en på ens modersmål, sade Jonas Sommarhed , själv inflyttad från Rumänien.

Internationella Kvinnodagen en dag för eftertanke och reflektion

Victoria Sundberg diskuterar feminismens och Internationella Kvinnodagens innebörd
Morgon / Dag
- Det att kvinnor nu kan sägas ha rösträtt över hela världen gör inte den här dagen mindre viktig, tycker jag. Man uppmärksammar någonting som man borde tänka på varje dag, men att ha en dag där man tänker på att det ännu finns mycket orättvisor där ute när det gäller kvinnor, sade Victoria Sundberg .

Veronica Thörnroos talar om jobbet som ambulanssjuksköterska i Lappland

Veronica Thörnroos talar om sitt äventyr i Lappland
Morgon / Dag
- Man måste alltid ha nog med soppa i ambulansen för att klara sig till Klimpfjäll och tillbaka, sade Thörnroos efter intervjun.

Åbo Svenska Teater's "Den Sista Cigarren" har Ålandspremiär på Kökar

Bror Österlund och Thomas Backlund talar om sina roller i Den Sista Cigarren inför Ålandspremiären
Morgon / Dag
- Enligt mina erfarenheter från Skärgårdsteatern är Kökarborna väldigt flitiga teaterbesökare, och att Ålänningarna i allmänhet gärna går på teater, sade Thomas Backlund.

Levande Nobelpristagare månadens tema i läsutmaningen

Ninnie Westerback talar om Läsutmaningen, vad hon läser just nu och förbjudna böcker.
Morgon / Dag
- Jättemycket folk hamnar runt vårt temabord och jag märker att antalet böcker där minskat ganska mycket, säger Ninnie Westerback.

Ettårsjubileum för mopedbilskörkortet

Yana Jahrén Talar om mopedbilskörkortet
Morgon / Dag
- Nu har vi mopedbilisterna här i Mariehamn och vi har många ungdomar som kör dem. Det behöver vi andra bilister också ta hänsyn till.

Loppisleksaker kan innehålla skadliga plasttillsatsämnen

Loppisleksaker kan innehålla skadlöiga plasttillsatsämnen
Morgon / Dag
Skadliga ftalater, ett tillsatsämne i plastprodukter är förbjudna i leksaker i EU. Men fortfarande kan det dyka upp äldre plastleksaker på loppisar som innehåller dessa ftalater.

Finska kören övar in Finlandia på finska

Finska kören övar in Finlandia på finska
Morgon / Dag
Finland firar som bekant 100 år som självständig nation den 6 december. Då hoppas ett antal finskspråkiga på Åland att de kan fira med att framföra Finlandia på finska.

Stadens finanschef på prao i Övernäs skola

Stadens finanschef Peter Carlsson på prao i Övernäs skola.
Morgon / Dag
Dagen inleddes med rundtur och kaffepaus när stadens finanschef Peter Carlsson praoade på vaktmästeriet på Övernäs skola.

ÄNTLIGEN fastlagstisdag! Eller?

Felix Qvarnström har pejlat hur folk konsumerar fastlagsbullen.
Morgon / Dag
Det är ju fastlagstisdag idag, och det är nog många som ser fram emot dagens fika då det kanske vankas fastlagsbullar till kaffet. Tidigare var det...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans