EU

Lång väg kvar till parlamentsplats

Ett förslag om en utökning av Finlands EU-parlamentsplatser tände igår de åländska förhoppningarna om en egen parlamentsplats. Men den finländska regeringen är inte intresserad av att ge något utlåtande kring förslaget.

Vill stärka böndernas position i livsmedelskedjan

Producentförbundets vd Henry Lindström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
EU vill modernisera och förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken och ett led i det är att man nu genomför ett så kallat samråd där man uppmanar producenter att vara med och påverka böndernas position i livsmedelskedjan.

”Samarbete med minoriteter kan ge EU-parlamentsplats”

EU-parlamentariker Nils Torvalds intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Ålands chans att få en plats i EU-parlamentet kan öka om man lyckas göra gemensam sak med Europas övriga minoriteter och självstyrande områden. Det menar europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) som just nu besöker Åland.

Lobbar för åländsk parlamentsplats

Ålands rätt till representation i europaparlamentet lobbar lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman för när de i dag och i morgon besöker Bryssel.

Skeptisk till nya momsregler

Förslaget att slopa momsundantaget för lågvärdesförsändelser till EU måste utredas mera. Det anser landskapsregeringen i ett utlåtande till finansministeriet i Helsingfors.

Fotbollsligor kontaktade Åland i tv-frågan

Ulf Weman rapporterar om tv-frågan där gränsöverskridande sändningar är målet:
Sydtyrolen och Elen, en europeisk organisation för minoritetsspråken i Europa, är viktiga samarbetspartners för Åland när landskapsregeringen skall lobba i Bryssel i tv-frågan.

Väntat EU-förslag om momsen

Marcus Thörnroos intervjuas av Ulf Weman:
En dag försenat kom i dag kommissionens förslag om nya skatteregler för e-handelsföretag.

Pectus avvaktar nytt momsdirektiv

Pectus vd Daniel Eriksson och Åland Posts vd Henrik Lundberg intervjuas av Ulf Weman:
Skall gränsen för lågvärdesförsändelser helt slopas i EU:s nya momsdirektiv och därmed slå undan benen för förpackning och distribution av momsfria försändelser?

Räknar med Finlands hjälp i EU

Landskapsregeringen utgår ifrån att att frågan om en åländsk plats i Europaparlamentet aktivt drivs av Finland i de interna EU-förhandlingarna när Storbritannien lämnar unionen.