Lagtinget

Häggblom: Åklagarna vågar inte avskriva fallet

Det händer ingenting före dom fallit. Det säger Obunden samlings partiledare Bert Häggblom i en kommentar till att partikollegan Fredrik Fredlund nu åtalats för misshandel.

Nytt landskapsandelssystem antaget

Finansminister Mats Perämaa och centerns Harry Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Åland får ett nytt landskapsandelssystem. Det blev klart efter gårdagens omröstning i lagtinget.

LR vill ha plaststrategi

Camilla Gunell svarade på Runar Karlssons fråga om vad LR gör för att ta reda på om det finns mikroplaster i dricksvattnet:
Landskapsregeringen ska starta arbetet med att ta fram en anti-plaststrategi och på tisdag inleds det arbetet när landskapsregeringen för första gången diskuterar frågan.

Rektorns bostad viktigt kulturarv

Ulf Weman rapporterar från dagens lagtingsdebatt:
Försäljningen av den gamla rektorsbostaden vid Ålands folkhögskola i Finström har blivit en viktig självstyrelsepolitisk fråga om man får tro debatten i lagtinget i dag.

HFD vill vara med i laggranskning

Att Högsta förvaltningsdomstolen, istället för Högsta domstolen skulle ta hand om laggranskningen av de lagar lagtinget tar, skulle vara att nedgradera självstyrelsen.

Ny kritik i lagtinget mot HD

Harry Jansson (C) var kritisk både mot HD och landskapsregeringen i lagtinget i dag:
Högsta domstolen har än en gång gjort ett ingrepp mot självstyrelsen. Centerns Harry Jansson var i lagtinget i dag kritisk mot HD för att domstolen i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet.

Sänkt rösträttsålder hotar anseende

Riskerar en sänkning av rösträttsåldern till 16 år i kommunala val lagtingets anseende? Den risken finns, menade centerns Harry Jansson när lagtinget i dag hade lagförslaget om sänkt rösträttsålder till första behandling.

Klart för en räddningsmyndighet

Det blir nu en kommunal räddningsmyndighet på Åland. Det står klart när lagtinget i dag efter omröstning godkände landskapsregeringens lagförslag...

Klart att KST skjuts fram

Kommunerna får mer tid på sig att samordna den sociala servicen enligt eget förslag. Den lagen godkändes av lagtinget i dag efter omröstning.

Sidor