Skärgård

Fiskodlare bemöter stugägares kritik

Olof Karlsson intervjuas av Sara Lindroos:
- Man gör det väldigt lätt för sig genom att peka ut fiskodlingarna som den avgörande faktorn när vi vet att det finns övergödning även i kustområden där det inte finns några fiskodlingar. Det säger Olof Karlsson, vd på Nordic Trout Ab som tidigare hette Ålands Fiskförädling Ab, med anledning av den kritik som stugägarna Klas-Erik och Bo Sandberg riktade mot fiskodlingarna i Ålands radio i morse.

Sottunga gästhamn får solpaneler

Kommunsekreterare Kenneth Lundström berättar om solpanelerna:
20 solpaneler har monterats på salteriets tak i Sottunga gästhamn. Enligt kommunsekreterare Kenneth Lundström är tanken att solpanelerna ska bidra till elförsörjningen i gästhamnen under sommaren.

Skarv, säl och maneter ställer till det för yrkesfiskare

Yrkesfiskaren Hasse Bergman intervjuas av Kjell Brändström:
Säl och skarv blir ett allt större problem för yrkesfiskarna på Åland. - Om femton år är det bara skarv och säl kvar här, säger fiskaren Hasse Bergman.

Brandkår arrenderar lotsstation

Brandkåren i Eckerö har kommit överens med landskapets fastighetsverk om att arrendera den gamla lotsstationen på ön Hellman, ofta kallad Heligman i Signilsskärsarkipelagen.

Stabil försäljning i skärgårdsbutikerna

Marja Helin och Kim Hohmann intervjuas av Amanda Andersson:
Skärgårdsbutikernas försäljning har hittills inte drabbats alltför hårt av den svala sommaren.

Ejdern och Knipan byter plats

Tidigare i juni skickade Sottunga in en skrivelse om bland annat m/s Ejderns bristande lastkapacitet och dess avsaknad av hiss samt café.

Polis och sjöbevakning planerar skärgården

Tidigare i veckan påbörjade polisen och sjöbevakningen sin årliga skärgårdsrunda där de försöker identifiera problem i skärgården och samla in önskemål för att kunna beakta skärgårdens behov i sin verksamhetsplanering.

Sottungaskrivelse om Ejdern

Läget har varit kaotiskt i maj. Det skriver Sottungas kommunsekreterare Kennet Lundström till landskapsregeringen om skärgårdstrafiken på södra linjen.

Båt på land i norra skärgården

En motorbåt drev upp på land i norra skärgården igår eftermiddag. Det berättar sjöräddningen på sin hemsida.

Sidor